Рискът от диабет може да се хване по блясъка на кожата

Има тест, който може да прогнозира какъв е рискът от развиване на диабет тип 2 или сърдечносъдово заболяване по блясъка на кожата. Това показват резултатите от ново изследване, пише "Таймс".

Според експертите неинвазивният тест може да се предлага в аптеките и супермаркетите. Той лесно ще дава възможност на хората за първична проверка на това доколко са застрашени да се разболеят от тези болести.

Блясъкът на кожата е израз на състава на определени вещества в нашето тяло, които се срещат по-често при пациенти, които имат диабет тип2.

Изследването е проследило 73 хил. пациенти в Холандия и е публикувано в сп. Diabetologia. То стига до извода, че хората с по-висока автофлуоресценция са с по-голям риск от диабет, сърдечносъдови и белодробни заболявания и преждевременна смърт - това е показател, който е независим от нивото на глюкоза в кръвта. Пациентите с диабет тип 2 имат натрупване на вещества, т.нар. крайни гликирани продукти (AGE). Някои от тях флуоресцират през кожата.

Тестът представлява поставянето на 4-сантиметрова лепинка върху кожата и осветяването ѝ с UV лампа, след което се измерват промените в дължината на вълните,свързани с химическите вещества.

Брус Волфенбутел, ръководител на изследването на научния екип от университета на Крьонинген, обяснява: "Това не може да бъде видяно с невъоръжено око".

Той казва, че технологията вече е била изпробвана при пациенти с диабет, но новото изследване е било насочено към това да се провери дали тя ще е надеждна за прогнозиране на риска при хора, които все още не са се разболели.

След като се вземе предвид затлъстяване, метаболитния синдром и кръвната захар една единица от флуорисценция на кожата е равна на 26%, 33% и 96% по-голям риск от развиването съответно на диабет тип2, сърдечносъдово заболяване или от преждевременна смърт. 

Люси Трелфа, изследовател от Центъра по диабет на Великобритания, коментира изследването: "Този неинвазивен тест представлява интересен подход, но както и самите автори на проучването отбелязват, той се нуждае от още проби преди да можем да кажем, че е напълно достоверен начин да оценяваме риска при отделните индивиди от разболяване от тези тежки болести".

"Има множество рискови фактори, които са намесени при развиването на диабет тип2 и сърдечносъдовите болести. Ние не можем да контролираме фактори като възраст, пол или етнически произход, но да се търсят нови начини за оценяване на индивидуалния риск е нещо много важно. Това ще позволи на хората, които са в рискови групи, да се концентират върху факторите, които могат да променят - да намалят теглото си, да започнат да се хранят по-здравословно, да спрат да пушат, да правят упражнения", обяснява тя.