Финансовият министър Владислав Горанов днес отрече апартаментът, в който той живее, да има нещо общо с фамилията Домусчиеви или с техния бизнес. В специално изявление пред журналисти Горанов заяви, че той ползва безвъзмедно имот, предоставен му от негов "роднина, кръстник на двете ми деца и на мен самия".

Темата за жилището, което обитава семейството на финансовия министър, излезе на дневен ред след гостуването в четвъртък вечер на главния прокурор Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави". На зрителски въпрос за евентуален конфликт на интереси на Горанов Цацаров обяви, че сега научава за това и че ще има проверка.

„Не, не зная. Но фактите, които съобщава вашия зрител заслужават проверка. Е, не съм слушал министъра на финансите. Още утре ще стартирам проверка. Извинете, аз не мога да знам къде живее той шест години“, каза той пред водещия Слави Трифонов.

Горанов днес излезе, за да обясни, че още през април е посочил в имотната си декларация пред Сметната палата, че ползва безвъзмедно апартамент, който е на негов "роднина" и че е преценил, че няма конфликт на интереси. В декларацията се посочва, че живее в жилище от 180 км. м, който ползва безвъзмездно. Според публикация на в. "Сега" става дума за имот във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. 

В КПКОНПИ има такава проверка, каза още Горанов. Резултатите се очакват да бъдат обявени на 8 декември.

"Лично през април съм декларирал този имот с ясното съзнание, че не представлява конфликт на интереси", каза той и нарече "спекулации" твърденията, че жилището имало нещо общо с Домусчиеви. 

"Този апартамент е предоставен за ползване през 2012 г. от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен, но ще спра дотук, защото позволете ми да запазя лично пространство", каза още той. Финансовият министър отказа да назове за кого става въпрос, но обеща, че пред КПКОНПИ, "ако те изискат подобна информация, ще им предоставя всички факти и обстоятелства". 

Той повтори, че не плаща наем, защото "при безвъзмедното ползване няма как да плащам наем". Обясни, че можел да не посочи това в декларацията си, но "истината и следването на закона винаги са били на първо място".

На въпрос защо сега се повдига този въпрос Горанов отговори: "Не знам защо се появява точно сега. Имаше много спекулации, че живея в имот на Дочусчиеви. Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам."

"Оттам нататък, ако някой търси политическа интрига, това е начинът", продължи той.

Той не направи предположение от кого може да е атаката, но добави: "В политиката това го има - висши държавни длъжности, финансовият министър, отговорен човек, с много власт от гледна точка на публичните финанси..."

"Никой не е защитен и не бива да е защитен", каза още той.

 И потрети: "Единственото, с което не съм съгласен са неверните факти, които се тиражират и с които се спекулира, че това е собственост на Домусчиев."

Горанов уточни още, че познава от 20 години човека, който му е дал да ползва имота.

"Добре, не ми е роднина", каза той на уточняващ въпрос за тайнствения му благодетел.

Според публикация в "Капитал" кръстникът на Горанов е Иван Сариев. Той е високопоставен масон и е Велик командир на една от ложите в България.

Попитан защо не си купи жилище, а живее без пари в чужд  имот, финансовият министър отговори така:

"Позволете ми да си управлявам бита, както намеря за добре". 
През 2014 г. като депутат от опозицията в 42-рото народно събрание Горанов реши да напусне политиката - поради „невъзможността да се развива пълноценно“. Бил недоволен, че колегите му са станали милионери, а той "седи в тази зала за 2000 лева“, както разясни тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Когато ГЕРБ отново дойде на власт, Горанов стана пак министър. Министерската заплата не се различава чувствително от депутатската.