Европейските регулатори започнаха днес да прилагат плана, който ще гарантира, че транзакциите на трансгранични деривативи за трилиони евро няма да бъдат прекъснати в случай на Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Това се случва само два дни преди извънредната среща на върха на ЕС, на която трябва да бъде постигнато споразумението за излизането на Великобритания. То трябва да включва и преходен период поне до края на 2020 г.

От Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) съобщиха, че ще започнат временно "признаване" на клиринговите къщи във Великобритания, за да могат те да продължат клиринговата търговия с деривативи за клиентите в ЕС след Брекзит - в случай че няма преходен период. 

Клиринговите къщи са институция към борсата, които отговарят за сетълмент на търговските сметки, сделките, поддържане на маржина, регулиране на реалните доставки и публикуване на данните за търговия. Европейската централна банка отдавна настоява за по-големи правомощия за надзор върху клиринга в евро - една изключително доходоносна дейност, а исканията на ЕЦБ за по-здрав контрол внесоха допълнително напрежение между Брюксел и Лондон при договоряне на Брекзит. 

Излизането на Обединеното кралство от Общността разпали дебати дали големите клирингови къщи трябва да бъдат преместени в рамките на ЕС - предвид значението им за стабилността на финансовите пазари в еврозоната. 

Клиринговата къща LCH - клон на Лондонската стокова борса, изчиства над 90 на сто от лихвените суапове в Европа. Това позволява банките и компаниите да се защитят от неочаквани движения на лихвените проценти.

Франсоа Вилроа дьо Гало – управителят на френската Централна банка, заяви днес, че подкрепя това временно решение. Преди това той неведнъж се изказа против достъпа на британските клирингови къщи до европейските пазари без надзора на ЕС.

"Това обаче очевидно ще бъде времено решение за не  повече от година или нещо такова", каза той на конференция на регулаторите в Париж.