Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече да е имало ходатайство за назначението на дъщеря му Гергана на работа в Световната банка. 

"Никой не е съдействал дъщеря ми да започне работа в Световната банка", заяви пред журналисти в парламента Цветанов, запитан съдействала ли е Кристалина Георгиева за това дъщеря му да започне работа там.

Според медийна публикация от тази седмица най-голямата от трите дъщери на Цветанов - Гергана, е започнала работа в Световната банка почти веднага след завършването си на университета Baht в Югозападна Англия. Бакалавърът по политика и международни отношения Гергана Цветанова е назначена в международната финансова институция, където Кристалина Георгиева, която беше еврокомисар по предложение на ГЕРБ, е на ръководен пост.

Гергана се е дипломирала миналата година.

"Когато завърши, дъщеря ми кандидатства на 4 места. Прие мястото в Световната банка от двете предложения за работа, които има. Не смятам, че това е нещо, за което микрофоните трябва да бъдат свалени. Благодаря, че ми задавате този въпрос, защото не искам да въвличам децата и семейството си в излишни спекулации. Дъщеря ми е кандидатствала за работа, както всички деца, които завършват", отбеляза Цветанов, добавяйки, че в Световната банка работят над 100 българи.

Бившият еврокомисар Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. Преди това тя напусна Европейската комисия, където беше еврокомисар от 2010 г., за да се кандидатира за генерален секретар на ООН. След като не беше избрана на поста, подаде оставка от Еврокомисията и се върна в Световната банка, където работи от 1993 г.