Раду Жуде, режисьор на филма с най-дългото заглавие в „Киномания 2018“, ще пристигне в София, за да го представи лично. Озаглавен „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“, филмът е копродукция с България – продуцент е Росица Вълканова, работила с Жуде и по румънско-чешко-българската продукция „Аферим“ и идва в селекцията на кинофестивала с Голямата награда „Кристален глобус“ и „Europa Cinemas“ от фестивала в Карлови Вари.

„Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ са думите, изречени пред румънския Министерски съвет през лятото на 1941 г., когато започва етническото прочистване на Източния фронт. Над тези думи се опитва да разсъждава и филмът на Жуде.

През 1941-а румънската армия избива почти 20 хил. евреи в Одеса. В наши дни една млада театрална режисьорка решава да постави спектакъл по този мрачен епизод от историята, като направи възстановка на събитието на обществено място – но непрекъснато среща пречки, както от страна на властите, така и на местните жители.

„Припомняйки си мрачната ни история, взорът ни назад се пълни с онзи ужас, с който ангелът на историята на Уолтър Бенжамин гледа към миналото. Там, където ние виждаме верига от събития, той вижда една единствена катастрофа, която трупа развалини върху развалини и ги стоварва в краката му“, коментира Жуде.

Филмът е определян като „зов за събуждане“, „провокативна документална продукция“ и „зловещо актуален навсякъде, където популизмът набира скорост“.

Раду Жуде има „Сребърна мечка“ от „Берлинале 2015“ за филма „Аферим“. За новия му проект критиката казва:

„С присъщия си обстоен, духовит и киномански подход в изследването на неудобните връзки между миналото и настоящето, Жуде постига ободряващо с политическата си некоректност повествование. Като не пропуска да отдаде почит на кумирите си – ранния Годар и Миклош Янчо. Сериозно постижение“, пише Джеф Андрю от „Time Out Film Guide“.

Премиерата на „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ е на 29 ноември от 19 ч. в кино „Люмиер Лидл“.

 

 

Площад Славейков