Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки предлага вътрешни избори, на които членовете и симпатизантите на трите партии в "Обединени патриоти" да подредят кандидатите за евроизборите. Догодина в периода 23-25 май в страните от ЕС ще се състоят изборите за представители в следващия Европейски парламент.

Преди "Патриотите" от "Да, България" също предложиха кандидадите за евродепутати да бъдат избрани на вътрешни избори на обединението "Демократична България".

По БНТ тази сутрин Джамбазки коментира раздора в коалицията "Обединени патриоти", слуховете, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска да води листата и как да се явят Патриотите на тези избори.

"Разумът подсказва, че трябва да се отиде в обединение на евроизборите - като коалиция "Обединени патриоти"... Честният отговор е, че г-н Сидеров никога не е казвал, че иска да води листата. Какво по-разумно и справедливо от това да се направи във формат "вътрешни избори"?! На европейски избори прагът е нисък, може да се премине много лесно. За да знаят нашите избиратели и съмишленици, че листите не са направени на разговор в кръчма", каза Джамбазки. 

По отношение на скандалите в патриотичната формация, обединяваща НФСБ, ВМРО и "Атака", Джамбазки заяви, че въпреки "продуцирането на безсмислени скандали за единица време", те са различни от Реформаторския блок в предишното управление. 

Трябва да започнем съвсем нов разговор и разказ на нашата идея, на това какво е родолюбие, заяви Джамбазки.

Когато направихме коалицията, си говорехме, че трябва да избегнем това, което се случи с Реформаторския блок. Надминахме ги по безсмислени скандали, но продължаваме да създаваме смислени за държавата неща, смята той.

Според Джамбазки темата за българите в чужбина е сред най-болните за патриотите. По думите му грешките в поведението трябва да се поправят час по-скоро. Той каза, че негова кандидатура за евроизборите ще бъде обсъдена най-напред в местната структура на ВМРО в "Овча купел", на която е член.

Джамбазки коментира и темата за Европейската агенция по лекарствата, за която София беше сред кандидатите за седалище на европейския орган, но неуспешно.

"Знаете ли защо агенцията отиде в Амстердам? Защото еднополовите семейства в Агенцията не се чувствали сигурни, че в България не били признати гей браковете", обяви евродепутатът.