Френската полиция използва сълзотворен газ, водни оръдия и палки, за ​​да разпръсне демонстрантите във френската столица по централния булевард "Шанз Елизе", съобщи BBC. Причината е, че участниците в протестите срещу увеличението на цените на бензина се доближиха до зоната, затворена за протести на площад "Конкорд".

Протестите срещу покачващите се цени на горивата започнаха във Франция преди седмица - на 17 ноември. Тогава в цялата страна над 280 000 души излязоха на около 2000 места на гневни демострации, в т.ч. и блокади на пътища. Те носеха светлоотразителни жилетки, поради което и протестното движение получи името си - "жълтите жилетки". Десетки бяха задържани.

На 19 ноември протестиращите блокираха три нефтохранилища - две от тях се използват от Total, а третото е също на френската компания, но не се използва.

В Париж днес демонстрантите излязоха на улиците в центъра на града и се опитаха да разрушат загражденията, за да влязат в зона, затворена за протести и трафик в района на площад "Конкорд", където започват Елисейските полета и резиденцията на френския президент.

Поради масовите протести в събота някои метростанции във френската столица бяха затворени. На 24 ноември Айфеловата кула е затворена за посетители.

Френските власти съобщават, че досега няма сигнал, че демонстрантите са влезли в неразрешени райони.

Видеоклип, публикуван в социалните мрежи, показва, че протестиращите настояват президентът Емануел Макрон да подаде оставка. В Париж има около 3000 полицаи, тъй като, по различни оценки, в столицата се очакват 30 000 протестиращи.

За сравнение в България при протестите около 2000 полицаи охраняваха сигурността в цялата страна, където излязоха близо 4000 протестиращи.

Цената на дизела, най-често използваното гориво във френските автомобили, се е повишила с около 23% през последните 12 месеца до средно 1,51 евро на литър, най-високото му ниво от началото на 2000-те.

Световните цени на петрола се повишиха, преди да паднат отново, но правителството на Макрон вдигна налозите за въглеводороди тази година с 7,6 евроцента на литър за дизела и 3.9 евроцента за бензините, като част от кампанията за по-чисти автомобили и горива.

Решението за налагане на допълнителна такса от 6,5 евроцента върху дизеловото гориво и 2,9 евроцента за бензинва от 1 януари 2019 г. разпали недоволството на французите.