Финалът за "Копа Либертадорес" между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" бе отложен с един ден - от събота за неделя 22:00 часа наше време, заради инцидент с автобуса на "Бока". Гостите не искаха да играят днес - заради ранени играчи и стрес, бяха увещавани да излязат на терена и даже заплашвани, но удържаха на натиска.

Стотици запалянковци на "Ривър", който е домакин във втората среща, направиха засада на ескортираното от полиция возило и го обсипаха с камъни, димки и всевъзможни предмети. От потрошените стъкла пострадаха играчи на "генуезците", сред които Карлос Тевес. Най-сериозни са контузиите на халфовете Пабло Перес и Гонсало Ламардо, които бяха закарани в болница. После се върнаха на стадион "Монументал".

Пабло Перес след инцидента. Снимки "Ла Насион"
Перес и Ламардо не могат да играят.

Имаше частици в окото на Перес, който бе предвиден за титуляр.

Счупеният автобус на "Бока". Снимка "Ла Насион"

Срещата трябваше да започне в 22 часа наше време, след това бе отложена за 23, а последната информация от Буенос Айрес е, че ако изобщо започне, това няма да стане преди 00:15 ч. Играчите и треньорите се появиха на терена за разгрявка. Двубоят бе отложен с още 15 минути - за 00:30 ч. Малко преди този час окончателно стана ясно, че срещата се отлага след постигнато споразумение между двата отбора.

"Бока" поначало не искаше да излезе на стадион "Монументал", но представителите на конфедерация КОНМЕБОЛ и прездентът на ФИФА Джани Инфантино настояваха за обратното. Босът на футбола бе на стадиона. Той дори заплашил шефовете на "Хуниорс", че отборът може да бъде дисквалифициран от турнира при отказ да облече екипите.

"Не сме в състояние да играем, заяви Тевес пред аржентинските медии. - Задължават ни да излезе на терена. Никой от играчите на "Ривър" не е дошъл да ни види."

Все пак "жълто-сините" получиха подкрепа от вечния противник, който изрази солидарност най-вече в лицето на треньора Марсело Гаярдо, наказан да не седи на скамейката.

Президентът на "Бока" Даниел Анхелиси специално похвали домакините, като изтъкна, че са се държали добре и са ги подкрепяли във враждебната отвън обстановка.

"Заради група неадекватни типове светът пропусна един велик финал", заяви босът на "Ривър" Родолфо Д'Онофрио.

Сблъсъкът на непримиримите съперници е наричат Суперкласико и считан за може би най-големия в клубния футбол. Те за първи път са на финал на турнира, аналог на Шампионската лига за Латинска Америка. Първата среща на "Ла Бонбонера" завърши 2:2, головете на чужд терен не играят роля.

Първоначално на футболистите на гостите е дадена вода да измият очите си - заради употребения от полицията сълзотворен газ. Твърди се, че в автобуса е попаднала граната с газ.

Налице са сблъсъци между запалянковци в Буенос Айрес, по улиците патрулират стотици полицаи, които са влезли в стълкновения с фенове на "Ривър". Има арестувани и ранени.

В Аржентина не се допускат гостуващи агитки на стадионите, така на арената има само почитатели на "милионерите". Те отрано напълниха арената си и почнаха да нервничат заради отлагането. Останаха доста разочаровани при вестта, че днес мач няма да има.

Обстановката остана доста взривоопасна, така полиция влезе в съблекалните, за да пази "генуезците". Те дълго не можаха да си тръгнат от стадиона - нямаха автобус, пък и властите изчакаха феновете на "Ривър" да се разотидат. Това стана доста продължително.

Парадоксално запалянковци на "бяло-червените" също имаха проблеми - при излизане от стадиона те бяха нападнати от... свои, които искаха да им вземат билетите. Така суматохата стана пълна.

Любопитно е, че и първият двубой бе изместен с един ден - заради проливни дъждове в столицата.

А по повод желанието на Джани Инфантино и на президента на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес мачът да се играе на всяка цена, бившият парагвайски вратар Хосе Луис Чилаверт, дълги години подвизавал се в Аржентина, заяви следното в туитър:

"Инфантино и Домингес са по-зле от плъховете, парите ги интересуват повече от живота на играчите на "Бока". Един човешки живот струва повече от футбола, вас това не ви интересува".