Децата, които ядат много захар и мазни храни, са по-застрашени да се пристрастят към алкохола като младежи, съобщава Der Standard.

Екип от европейски учени в рамките на дългосрочния проект IDEFICS си поставя за задача да изследва дали съществува пряка връзка между хранителните предпочитания в детството и употребата на алкохол по-късно..

В проучването са били включени за проследяване 16 хил. души на възраст от 7 до 17 г., от осем европейски държави. 

След което събраната информация е била анализирана в Университета на Гьотеборг от екип начело с Кирстен Мелинг. Потвърждава се първоначалната хипотеза, че деца, които употребяват много сладко и хапват мазни неща, в бъдещето са по-склонни към постоянна употреба на алкохол в сравнение с участниците от контролната група.

Резултатите от изследването показват как нездравословната храна в детството може да се отрази на здравето по-късно Затова и употребата на този път продукти трябва да бъде контролирана - като например с въвеждането на данък върху захарните изделия , е сред изводите от изследването.

Още по-крайно за вредите от захарта е друго изследване, огласено през октомври. Прекаляването със сладки храни и напитки предразполага децата към прояви на насилие, увеличава желанието им да пият алкохол и да пушат. Най-вредни за тях са енергийните напитки, защото съдържат  кофеин и други химикали, са изводите от него, съобщи "Дейли мейл".

Учени от университета Бар Илан в Израел направили мета анализ на предишни проучвания, проведени в 25 европейски държави и Канада със 137 284 деца на възраст 11, 13 или 15 години.

Изследователите сравнили консумацията на захар със съобщените случаи на сбиване, тормоз на други деца, тютюнопушене или напиване. Резултатите показват “силна и последователна връзка” между захарта и лошото поведение.

Едно от изследванията установява, че децата, приемащи много захар и енергийни напитки, три и половина пъти по-често тормозят връстниците си. Друго разкрива, че голямото количество захар ги предразполага два пъти повече към сбивания и напиване.

Енергийните напитки са още по-вредни от шоколада и бонбоните заради съдържащия се в тях кофеин.

В обобщение учените изчислили, че децата, които злоупотребяват със захарните изделия са:

  • с 89% по-голяма вероятност да пушат
  • със 72% по-голяма вероятност да пропият алкохол
  • 2,13 пъти по-склонни да станат побойници
  • с 69% по-голяма вероятност да станат насилници.

Изводите от метаанализа на изрелските учени бяха публикувани в специализираното издание Social Science & Medicine.