Бившият председател на съвета на директорите на японския автомобилен концерн "Нисан" Карлос Гон, който бе арестуван в понеделник за финансови злоупотреби, е отрекъл обвиненията на токийската прокуратура срещу него, предаде японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. 
Гон, който не е правил публични изявления, е казал пред следователите, че не е имал намерение да понижава данните за своите възаграждения във финансовите документи и е отрекъл обвиненията срещу него във връзка с това, отбеляза Ен Ейч Кей, без да сочи източници, нито подробности за тази информация. 

Гон и още един член на съвета на директорите на "Нисан" - Грег Кели, бяха арестувани на 19 ноември, след което бяха уволнени от постовете им в компанията. Влизащите в съюз с "Нисан" компании - френската "Рено" и японската "Мицубиши", ще разгледат утре въпроса за уволнението на Гон.
Според следствието Гон е трябвало да получи около 8 млрд. йени (около 71 млн. долара) от "Нисан" след напускането на компанията като компенсация и заплащане по договорите за консултантски услуги. Именно тази сума представлява разликата между официалните доходи на Гон на шефския пост на концерна за периода от 2010 до 2017 г., посочени в данъчната му декларация, и реалните, които, според следствието, той е укрил. Според японското законодателство в документите за доходите трябва да се посочват и размерите на компенсацията при напускане, дори и тя да бъде изплатена след напускането на компанията. Така в случая на Гон тази сума ежегодно се е увеличавала с по около 1 млрд. йени (8,8 млн. долара).
Грег Кели обаче, според Ен Ейч Кей, в показанията си е защитил компенсацията на Гон, като казал, че тя е обсъдена с ръководството на компанията и е изплатена по надлежния ред. 
Японската прокуратура твърди, че Гон и Кели са се сговорили да посочат наполовина занижени цифри за изплатените на Гон възнаграждения от "Нисан" за 5-годишен период, начиная от 2010 г., възлизащи на 10 млрд. йени (88 млн. долара). Компанията е посочила и много други нарушения, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.