Няма гаранции, че изместеният за днес финален реванш за "Копа Либертадорес" между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" ще се играе, пишат аржентинските вестници "Ла Насион" и "Кларин".

Двубоят трябваше да е снощи от 22 ч наше време, но след няколко отлагания така и не започна заради инцидент с автобуса на гостите от "Бока". Возилото бе нападнато на път към стадион "Монументал" и обсипано с камъни и всевъзможни предмети. За да озапти хулиганите полицията използва сълзотворен газ, който навреди на очите на футболистите.

Някои от тях пострадаха и от счупените стъкла - най-вече по ръцете и лицата, а на халфовете Пабло Перес и Гонсало Ламардо бе оказана помощ в болница, тъй като частици попаднаха в очите им. "Бока" се добра до стадиона на вечния съперник, но отказа да играе. Срещна подкрепа от страна на "Ривър" и това натежа за отлагането. На обратното мнение бяха босът на ФИФА Джани Инфантино и конфедерацията КОНМЕБОЛ - те оказваха натиск двубоят да започне.

"Бока Хуниорс" не иска да излезе на терена и днес, твърди "Ла Насион", позовавайки се на източници от клуба. Играчите изпитвали ужас при мисълта, че отново ще бият път до "Монументал", а полицията явно не може да осигури безпроблемно пристигане. Те се страхуват и обстановката на стадиона. Снощи тимът чакаше часове на терена, преди да бъде изведен под строга полицейска охрана. В аржентинския футбол не се допускат гостуващи агитки на домакинските стадиони.

Гонсало Ламардо (вляво).

"Генуезците" искат гаранции за безопасност, но знаят, че трудно могат да ги получат - аржентинските футболни хулигани са неконтролируеми, те са черната страна на футбола в страната. Във войните помежду им има битка за територии и наркотици.

Снощи градската община в Буенос Айрес лансира идеята срещата да се играе на празни трибуни, но бе отхвърлена от президента на "Ривър Плейт" Родолфо Д'Онофрио.

Тази година финалът за "Копа Либертадорес" е считан за най-великият в историята на турнира, тъй като за първи път противопоставя двата най-големи аржентински клуба. Те никога досега не са спорили за трофея на финал. Над 100-годишното им съперничество е известно като Суперкласико. Преди малко повече от три години опонентите спориха на четвъртфинал на турнира. На реванша на стадиона на "Бока" играчи на гостите бяха напръскани със сълзотворни спрейове и мачът бе прекратен на полувремето.

Тогава "Бока Хуниорс" беше изваден от турнира. Сега се твърди, че създаденият от италиански емигранти клуб иска КОНМЕБОЛ да приложи същата санкция към "Ривър Плейт".

А миналата нощ "Ривър" имаше още проблеми с привържениците си. Някои от тях успяха да нахлуят в коридорите на "Монументал", така стотици униформени влязоха там да пазят. "Ултрасите" побесняха заради отлагането на мача и искаха да линчуват шефовете на клуба. Други запалянковци пък нападнаха свои на излизане от стадиона, за да им вземат билетите и да влязат с тях на трибуните днес.

Всичко това прави обстановката доста взривоопасна. Тя беше и остава такава.