Русия и сирийският режим обвиниха бунтовническа група, че е обстрелвала град Алепо с химическо оръжие, при което са пострадали 107 от жителите му, съобщи ТАСС, позовавайки се на сирийската официална агенция САНА.

Опозицията отхвърли обвинененията, досега никой не е поел отговорност за атаката.

По-рано днес говорителят на руското министерство на отбраната, ген.-майор Игор Конашенков съобщи, че руски химически войски са в Алепо, за да помогнат на жителите му.

По думите му боеприпасите са били пълни с хлор и са изстреляни от 120-милиметрови миномети.

Конашенков каза, че Русия ще се обърне към Турция, която е един от гарантите за прекратяване на огъня между правителствение войски и бунтовниците в провинция Идлиб, в съседство с която е Алепо.

Ройтерс съобщи, че над 100 души са пострадали в Алепо след химическа атака с токсичен газ, извършена със снаряди, изстреляни от район, контролиран от бунтовниците. 

Според местни здравни служители това е първото подобно нападение срещу града. Той от близо две години е в ръцете на правителствените сили, които успяха да изтласкат бунтовниците оттам, предаде агенцията. 

Тя цитира началника на полицията в Алепо генерал Исам аш Шали, който обвини за нападението бунтовническата групировка "Хаят Тахрир аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра").

Аш Шали посочи, че са били обстреляни квартали в близост до линията на контакт между сирийската армия и групировката.

Началникът на здравната служба на Алепо Зияд Хадж Таха, цитиран от Франс прес, съобщи, че отровният газ е засегнал 50 души и че вероятно е бил използван хлор. Пострадалите получават медицинска помощ, но две деца са в критично състояние.