Русия и Украйна си размениха обвинения заради инцидент, възникнал днес в морето близо до спорния Кримски полуостров, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това засили напрежението между двете страни и подтикна Москва да блокира движението през Керченския проток. 
Руската брегова охрана казва, че три украински военни кораба са навлезли без разрешение в руски териториални води, а Украйна твърди, че един от нейните кораби е бил блъснат от съд на руската брегова охрана. 
Спорът възникна, след като украинският военноморски флот заяви, че кораб на руската брегова охрана се е врязал в негов влекач, който се е движел заедно с два украински бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския проток.

Киев заяви, че руската брегова охрана е действала открито агресивно срещу украинските плавателни съдове и от удара, нанесен от един от нейните катери, е повредено машинното отделение и обшивката на влекача. Загубен е бил и спасителен сал. В съобщението на украинския флот се казва, че руската страна е била своевременно информирана за маршрута на украинските съдове. 
След случилото се Русия прегради протока с голям товарен кораб, блокирайки движението. Десетки товарни кораби чакат да минат през пролива. 
Керченският проток е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока неотдавна бе построен мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата. Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва Асошиейтед прес. 
Руската Федерална служба за сигурност заяви днес, че украинските кораби незаконно са влезли в руски териториални води и обвини украинския военен флот, че е разиграл инцидента с цел провокация. В изявлението на ФСС не се споменава за украинския влекач. 
Договор от 2003 определя Керченския проток и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, но от 2015 г. Русия упражнява по-голям над движението по него, отбелязва АП.