„Със сигурност можете да кажете, че това бе историческа среща и исторически ден, който предизвиква смесени чувства.“

Така германската канцлерка Ангела Меркел коментира одобрението на сделката за „Брекзит“ на Европейския съвет в Брюксел.

„Трагично е, че Великобритания напуска ЕС сред 45 години,но трябва да уважим вота на британския народ и на тази основа е добре, че се разбрахме за споразумението за излизане и за политическата декларация“, допълни тя.

Меркел не пожела да коментира какво ще се случи, ако парламентът в Лондон отхвърли сделката.

Досега преговорите бяха трудни, а оттук нататък трябва да се основаваме на мотото „Където има воля, има и път“. При тази трагична и тъжна ситуация е добре, че извървяхме трудния път към споразумението, и това трябва да ни даде увереност и сили, за да определим по-нататъшните отношения“, смята Меркел.

Според френския преидент Еманюел Макрон всички трябва да са наясно с последиците, които показват, че ЕС си има и своята слаба страна и това може да бъде подобрено.

„Европа трябва да бъде преустроена“, изтъкна той.

Макрон увери, че рибарите от Франция и от другите страни на ЕС ще имат гаранции по въпроси като този за риболова и взаимния достъп до териториалните води.

Френският президент обаче има малко по-различно мнение за днешния ден:

„Не е ден, в който трябва да празнуваме, но не е и ден на скръб. Това е избор на един суверенен народ.“

Антонио Таяни заяви, че оглавяваният от него Европейски парламент ще засили ролята си, особено що се отнася до прехония период след 29 март 2019 г. и евентуалното му удължаване. 

Гласуването в Европарламента на сделката ще се състои през февруари или март. Ако британският парламент обаче не я одобри, няма как текстът й да бъде преработен, предупреди Таяни.