Поредна серия от рехави протести се проведе в няколко града в страната в неделя.

В София около 200 представители на протестантските църкви демонстрираха срещу промените в Закона за вероизповеданията.

Въпреки обещанията на ГЕРБ и ДПС, че най-драстичните поправки ще отпаднат, от няколко седмици християнските общности отстояват религиозните си права и своободи с „национална молитва“ пред Народното събрание.

Те протестират срещу предложенията вероизповедание да се регистрира при 3000 членове, а не 300 както беше досега; срещу включването на свещенослужителите им в регистри към Дирекция „Вероизповедания“; срещу списъците на молитвени домове, в които ще водят службите си и които трябва да предават в началото на всяка година.

Все още не са сигурни и, че при второто четене на поправките от тях ще отпаднат изискванията проповедниците да са само български граждани, с диплома от наше висше училище, даренията да се обявяват, а да не са вече анонимни, както и вероизповеданията да не се финансират от чужбина.

Междувременно в няколко града малки групи опитаха да подновят протестите срещу високите цени на бензина, за по-добър живот, истинско правосъдие, по-ниски данъци и смяна на системата.

Едва около 50 човека се събраха в Бургас. След около час обикаляне до различни бензиностанции колоната им нарасна на над 200 автомобила, предава БТА.
Над 500 протестиращи от Сливен и Ямбол блокираха „петолъчката“ за около час. Те затвориха пътя към Бургас и Котел, но полицаите им забраниха да блокират изходите за Ямбол, Сливен и Стралджа.

Трета поредна неделя жители на Троян и региона протестираха на пътя Ловеч-Троян при разклона за с. Калейца. До блокада не се стигна, тъй като демонстрантите не са имали разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Магистрала „Хемус“ край Нови пазар бе блокирана за около час и половина от жители на Шумен в посоките София и Варна. Движението бе пренасочено по алтернативен маршрут. Блокадата бе вдигната около 15 часа.

Поредно автошествие имаше и в Силистра. За кратко на няколко места в града движението бе затруднено. В града днес имаше и протест на местната протестантска общност.

Петдесет-шейсет души се събраха на протест в Пловдив с настояване за по-висок стандарт на живот у нас. Недоволните преминаха на шествие по главната улица, като скандираха „Българи юнаци” и „Пловдив, събуди се”, предаде Дарик.

По петдесетина души с автомобили се събраха и в Благоевград, Русе, Стара Загора, Добрич и Враца.