Украйна обвини днес Русия, че е обстрелвала и пленила три нейни кораба и е ранила двама души от екипажите им,  съобщи украинската агенция УНИАН. 

Говорителка на украинското външно министерство каза, че Киев иска свикване на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Инцидентът е станал в Керченския проток, който свързва Черно с Азовско море край анексирания от Русия Кримски полуостров. Договор от 2003 определя протока и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, но от 2015 г. Русия упражнява по-голям контрол над движението по него.

"По оперативна информация малките бронирани артилерийски катери "Бердянск", "Никопол" са поразени от огън на противника и са загубили ход. Рейдовият влекач "Яни Капу" също е принуден да спре. Корабите са завзети от силите със специално предназначение на Руската федерация", се казва в съобщение на пресцентъра на командването на украинските военноморски сили (ВМС), циитирано от агенцията.

Украинският президент Петро Порошенко е свикал спешно заседание на военния си кабинет, предаде също УНИАН.

В съобщението на украинските ВМС се говори за двама ранени украински военни моряци. Според него в момента още не е известно откривали ли са огън украинските военни. 

 

 

Агенцията напомня, че по-рано днес руски военни са открили огън по украински брониран катер. Той е бил повреден и е бил ранен украински моряк.

УНИАН отбелязва, че "Русия започна агресията, докато украинска корабна група се връщаше в базата си в Одеса".

Обратно, руската информационна агенция ТАСС говори за "нарушаване на границата на Руската федерация" от украински военни кораби.

"Киевските власти действат в Керченския проток с бандитски методи - отначало използват провокация, после - силов натиск и обвинение в агресия", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Руската федерална служба за сигурност заяви, че "има неопровержими доказателства за подготовка и провеждане от Киев на провокация със силите на Военноморския флот на Украйна в черноморската акватория. На тези материали скоро ще бъде дадена гласност".

Службата, цитирана от ТАСС, съобщи също, че трите украински съда са се върнали към украинското пристанище Бердянск в Азовско море, откъдето по-рано днес са отплавали.

 

Руски кораби са блокирали Керченския проток в построения от Русия мост в най-тясната му част. Снимка АП  БТА

ЕС очаква Русия да възстанови свободното движение в района

„Напрежението в Азовско море и Керченския проток се покачи опасно днес. Очакваме Русия да възстанови свободното движение в Керченския проток и призоваваме всички да действат с възможно най-голяма сдържаност, за да деескалира ситуацията незабавно.“

Това се казва в изявление на Мая Коциянчич – говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Изграждането на Керченския мост се извършва без съгласието на Украйна и е поредно нарушение на нейните суверенитет и териториална цялост, каза още говорителката. Тя посочи, че ЕС очаква Русия да прекрати инспекциите и никога няма да признае незаконното анексиране на Крим.

За сдържаност и намаляване на напрежението призова в отделно изявление и НАТО.