Едно име постоянно бе споменавано по време на извънредния Европейски съвет вчера в Брюксел.

И то не бе нито на британската премиерка Тереза Мей, нито на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, нито на когото и да било официален представител на ЕС.

Макар срещата на върха да бе посветена на Великобритания и предстоящото й излизане от Съюза, в главен герой на събитието се превърна Педро Санчес. Макар и пак заради „Брекзит“.

Човекът, който само преди няколко месеца стана премиер на Испания, без дори някога да е печелил избори и не ще и да чуе за предсрочен вот (вероятно от опасения, че пак няма да спечели), сега се готви за мощен и решителен скок. И причина за това е споразумението за „Брекзит“.

До последно Санчес заплашваше с провал Европейския съвет, ако Испания не получи гаранции, че ще има решаващата дума за определянето на бъдещето на Гибралтар след „Брекзит“. Срещата бе спасена след отстъпка от страна на Брюксел и Лондон. Но и Мей, и Юнкер трябваше да обясняват в Брюксел какво точно е гибралтарският въпрос. И той сякаш засенчи проблема за бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Съвсем естествено Педро Санчес се възползва от възможността да натрупа точки у дома. Само седмица след Европейския съвет – на 2 декември, предстоят предсрочни избори за регионален парламент в Андалусия. Тази испанска автономна област е една от малкото останали крепости на испанските социалисти, чийто лидер е Санчес. Проучванията дават нова победа за тях. Нищо чудно сега те да спечелят по-убедително. Такова развитие на събитията би изстреляло нагоре Санчес, известен с прякора Красавеца. Най-късно през 2020 г. в Испания трябва да има всеобщи парламентарни избори. Последните проучвания също дават засилена роля на социалистите, които от 2011 г. са в опозиция и постоянно губеха досега позиции.

След като те загубиха редовните избори през 2015 г. и предсрочните през 2016 г., Санчес бе свален от лидерския пост в партията. На последния вот той дори не можа да спечели депутатско място.

Но само 8 месеца по-късно – през лятото на 2017 г., той победи на първичните партийни избори и отново оглави социалистите.

А на 2 юни 2018 г. Санчес, без изобщо да е депутат, стана премиер, след като ден по-рано социалистите и съюзниците им свалиха с вот на недоверие премиера консерватор Мариано Рахой. Наистина, направиха го с помощта на каталунските сепаратисти, баските националисти и радикалната левица. Но в политиката е така.

Тогава Санчес натрупа точки заради присъдите срещу 29 бизнесмени и бивши функционери на Народната партия (НП) на Рахой за различни престъпления, сред които измами, укриване на данъци и пране на пари. Те получиха общо 351 години затвор.

Сега Санчес се опитва да яхне гибралтарския въпрос. Той иска да се възползва от факта, че близо 96 на сто от жителите на малкия полуостров гласуваха за оставане в ЕС на британския референдум през 2016 г.

Защо Гирбалтар е болно място за Испания

Гибралтар е болното място на Испания. Тя губи в полза на Великобритания полуострова, наричан още Скалата, с Договора от Утрехт, подписан през 1713 г. Гибралтар е изключително важен заради стратегическото си положение. Който го владее, контролира мореплаването между Средиземно море и Атлантическия океан.

Договорът от Утрехт е началото на края на испанското колониално и морско могъщество. Постепенно Испания отстъпва първенството на Великобритания, а в края на XIX губи всички свои владения. И днес чрез Гибралтар Лондон контролира преминаването на корабите. Именно затова Мадрид периодично повдига въпроса за своя изгубен суверенитет над тази земя като една човешка длан.

Досега са проведени два референдума за суверенитета върху Гибралтар – през 1967 и 2002 г. Първият вот е за връщане на испанския суверенитет, но запазване на британските паспорти, а вторият – трябва ли да има съвместен британско-испански суверенитет. Резултатите са показателни – съответно 99,64 и 98,97 на сто в полза на запазване на сегашното положение.

При влизането си в ЕС през 1986 г. Испания трябваше да подпише споразумение, че се съобразява с британската политика към Гибралтар. Сега обаче ситуацията е различна, изтъкна Педро Санчес вчера в Брюксел. От думите му стана ясно, че Мадрид може да обсъжда в бъдеще съвместен суверенитет с Лондон върху Скалата.

Иде „Брекзит“. И последиците за Великобритания съвсем няма да са безоблачни – поне през първите години. Следователно няма да е леко и на Гибралтар. Перо Санчес отлично съзнава това. Сега е моментът той да се възползва от открилите се шансове и да направи своя скок. Трамплинът се нарича Гибралтар.