НАТО днес остро осъди навлизането на руски войски в югоизточна Украйна, запечатано на сателитни снимки. Говорител на руския президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров отрекоха руски войски да се бият на страната на сепаратистите в Украйна.

"Руски войски и оборудване незаконно са преминали границата в източна и югоизточна Украйна", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след заседания на комсията НАТО-Украйна в Брюксел. "Това не е изолирано действие, а част от опасен модел от много месеци да се дестабилизира Украйна като суверенна страна".

"Ние осъждаме най-сурово продължаващото неспазване на международните задължения от Русия," каза Расмусен. "Призоваваме Русия да спре незаконните си военни действия, да спре подкрепата си за въоръжените сепаратисти и да предприеме незабавни и проверими стъпки за деескалиране на тази дълбока криза".

Расмусен съобщи, че западните съюзници са решили да създадат доверителен фонд за финансова подкрепа на реформите в украинските въоръжени сили.

Запитан за евентуално приемане на Украйна в НАТО, той припомни, че срещата на върха на алианса в Букурещ през 2008 година е допуснала такава възможност при условие, че Киев пожелае и покрие критериите за членство. Расмусен подчерта, че досега Украйна е изразила желание да не членува в отбранителни блокове и НАТО уважава това нейно решение. Часове по-късно украинският министър-председател Арсений Яценюк обяви проектозакон, с който страната му ще кандидатства за приемане в НАТО. 

"Реакцията ни може да е само отрицателна," заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков по обвиненията за руско нахлуване в Украйна. "Досега сме отричали тези съобщения много пъти".

Лавров, че снимките на руски артилерийски конвой в югоизточна Украйна изглеждали като "взети то компютърна игра".