Гражданите на страните от ЕС се опасяват от намеса в изборите за Европейски парламент, които ще се състоят през пролетта на 2019 г.

Това се казва в огласено днес проучване на Евробарометър. То е по повод открития днес годишен колоквиум за основните права „Демокрацията в ЕС“. Проучването е проведено на живо с 27 474-ма респонденти в техните домове в 28-те държави от ЕС.

61 на сто от анкетираните се безпокоят, че изборите могат да бъдат манипулирани чрез кибератаки.

59% се опасяват, че чуждестранни лица и престъпни групи могат да повлияят на изборите.

А 67 процента изразяват загриженост, че личните данни, които предоставят онлайн, могат да бъдат използвани за отправяне на целенасочени политически послания към тях.

Огромно мнозинство от европейците (74-81%) смятат, че справянето със заплахите може да стане по някой от следните начни:

• повече прозрачност в онлайн платформите на социалните медии, включително ясно посочване на авторите на онлайн реклами;

• равни възможности на всички политически партии за достъп до онлайн услуги за привличане на вниманието на гласоподавателите;

• право на отговор на кандидатите или политическите партии в социалните медии;

• период за предизборно мълчание онлайн като този, който вече важи за традиционните медии.

„Нашите изследвания показват, че хората наистина се тревожат по повод на дезинформацията. Добрата новина е, че все повече граждани се отнасят критично към информацията, която получават, и знаят, че скрити сили желаят да манипулират това, което те четат и мислят, и това, за което гласуват“, заяви първият зам.-председател на Еврокомсията Франс Тимерманс.

Той смята, че за да се утвърди легитимността на европейската демокрация, е изключително
важно гражданите да използват правото си на глас.

Според еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова проучването потвърждава, че европейците знаят, че предстоящите избори няма да протекат по обичайния начин.