Европейската комисия не е достатъчно твърда към Унгария и България. Това заяви Бас Ейкхаут, шпиценкандидат на Зелените в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

"Много се притесняваме какво се случва в България. Важно е българските граждани да могат да се доверят на правителството си. Знаем за корупцията. Трябва да се борим. Необходима ни е Европейска комисия в Брюксел, която е справедлива спрямо всички държави в името на народите. ЕК не е достатъчно твърда към Унгария и България, защото Юнкер е от същото политическо семейство като премиерите на тези две страни. Върховенство на закона не може да се смесва с вътрешнопартийна политика", заяви Ейкхаут.

Той заяви, че концесията в Пирин е незаконна.

"Надяваме се и главният прокурор да е съгласен", допълни той.

Но заяви, че може да се стигне и до Европейския съд в Люксембург. Подобни решения имало за Полша, където се изсичали гори, част от "Натура 2000".

"Всички страдаме от недостатъчно чист въздух. Трябва да сменим системата за транспорт. В Брюксел качеството на въздуха е като в София", каза още Ейкхаут.

И поясни, че от старите дизелови автомобили трябва да се мине към електрически и да се използва повече градски транспорт.

Според Ейкхаут единственото хубаво от "Брекзит" е, че в много държави евроскептицизмът е намалял. Това обаче е станало на много висока цена.

"Ние се нуждаем от Обединеното кралство  като част от Европа. И Европа е необходима на Обединеното кралство заради икономическата им ситуация", каза Ейкхаут.

Според него ръстът на националистите в евроизборите ще бъде не повече 15-120%.