Премиерът Бойко Борисов има идея да закрие Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той дори е възложил на някои от министрите си да работят по този въпрос. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че, сега работим по тази тема. Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко станало. Ние така или иначе сега го правим", казва премиерът.

Преди няколко седмици шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов бяха арестувани с обвинение за търговия с влияние и взимане на подкупи.

Според Борисов функциите на агенцията могат да се поделят на няколко министерства - МВР, на правосъдието, на културата, образованието.

Наскоро организации на българи в чужбина поиската от премиера да закрие тази агенция. Те настояват да се създаде изборно Национално представителство на българите по света, както и изборни обществени съвети към дипломатическите и консулски представителства.