Ръката на аржентинската мафия стои зад инцидента, наложил на два пъти отлагането на големия финал за "Копа Либертадорес" между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс", твърди Орасио Родригес Ларета, кмет на Буенос Айрес, цитиран от Би Би Си.

Реваншът трябваше да се играе в събота, след като две седмици по-рано може би най-големите съперници в клубния футбол направиха 2:2 на стадиона на "Бока". Автобусът на "генуезците" обаче бе атакуван на път към ст. "Монументал" и обсипан с камъни и други предмети. Пострадаха футболисти, начело с капитана Пабло Перес - от сълзотворния газ, използван от полицията, както и от стъкла от счупените прозорци.

Това наложи отлагането на срещата за неделя, а след това и за неопределен период, тъй като лекарите не позволиха на Перес и на неговия съотборник Гонсало Ламардо да излязат на терена.

Според кмета Ларета, ден по-рано полицията е обизкирала жилището на виден запалянко на "Ривър Плейт", свързан с организираната престъпност. Тези фенски фракции в Латинска Америка се наричат "Барас Бравас". В тях са най-лудите глави. Но и нещо повече от това.

От дома са конфискувани 10 милиона песос (около 200 хиляди евро) и 300 билета за финала. Така на следващия ден хората въпросния мафиот направили опит да провалят мача - и до този момент те успяват, казва градоначалникът.

"Проблемът се нарича "Бара Брава", обяснява той. - Мафията, която се вклини във футбола ни пред повече от 50 години. Тя носи отговорност за тези инциденти. В случая нещата произлизат от станалото ден по-рано с обиска. 300 души нямаше да влязат на мача и те решиха да действат така, че да го опорочат."

Към мнението на кмета се присъединява футболният експерт за Латинска Америка Тим Вайкъри - отново пред Би Би Си. Той потвърждава версията, че "Барас Бравас" се занимават и с "черна борса" на билети, като изкарват добри пари от това.

"Футболното хулиганство в Аржентина не е само страст, а и бизнес, казва Вайкъри. - Билети се препродават на баснословни цени. Така че интерпретацията за отмъщение за провалена сделка с билети звучи правдоподобно. Това е акция на хулигани, насочена срещу полицията."

Кметът Орасио Ларета добавя, че двата водещи аржентински клуба трябва да обединят усилия и да направят "каквото и да им струва" в битката за изкореняване на проблема. 

"Трябва да разберем как тези хора се сдобиват с билетите и да ги извадим от агитките, казва градоначалникът. - Това е най-голямото ни предизвикателство и ние трябва да направим нещо по въпроса."

Публична тайна, че "Барас Бравас" се занимават също с наркотици и незаконно оръжие в Латинска Америка.

В ранния следобед на вторник конфедерацията КОНМЕБОЛ трябва да се произнесе кога да се играе вторият финал. Очаква се това да стане на 8 декември. 

 "Монументал" се напълни в събота, но напразно.

"Бока Хуниорс" поиска наказание за "Ривър Плейт", тъй като по правилника на КОНМЕБОЛ домакинът носи отговорност за организацията преди и по време на мач и при инцидент може да бъде санкциониран с анулиране на резултат, отнемане на точки или дори дисквалификация.

Депозираната жалба предизвика гняв в "Ривър", след като клубът бе уважил желанието на "Бока" за отлагане, за да бъдат двата отбора равнопоставени. 

Вървят спекулации къде може да се играе реваншът. Някои прогнозират, че това може да стане и в Дубай, където в средата на декември е Световното клубно първенство. Двата отбора ще пътуват до емирството, ще изиграят двубоя, крайният победител ще остане там за шампионата, а загубилият ще се върна в Аржентина. 

Такава възможност се отхвърля от "Ривър Плейт".

Преди часове кметството на Генуа изпрати писмо до двата клуба и до КОНМЕБОЛ с предложение да приеме финала, привлякъл по обясними причини вниманието на целия свят, не само защото се нарича Суперкласико.

В депешата от италианския пристанищен град се посочва, че корените и на двата клуба са от Генуа. Емигранти от града са основали "Бока", а такива имало и сред основоположниците на "Ривър", който при това взел белия и червения си цвят от герба. Известно е, че непримиримите съперници са възникнали в един район на Буенос Айрес - "Ла Бока", но "Ривър Плейт" е преместен в по-престижните и богати квартали на столицата. Оттам и прозвището "милионерите", "пришито" в началото на 30-те години на миналия век.

Прякорът на "Хуниорс" пък е "генуезците".

Към апела на кметството се присъединява и спортният директор на "Дженоа" Стефано Анцалоне, който заявява, че клубът предоставя стадиона си и че ще е чест да приеме такъв мач. Поне на този етап е трудно да се повярва, че ще се стигне до такъв вариант.