Очевидно Москва инициира ескалация на конфликта с Украйна. Причините за това могат да са от различно естество. В най-външния кръг на причинно-следствените зависимости, водещи до поредната военна авантюра, са данните за спадащия рейтинг на Путин вследствие на пенсионната реформа, следствията от санкциите и икономическите проблеми, ерозиращи стандарта на живот на обикновените хора в Русия.

Нова вълна на "патриотична гордост" от агресия срещу непослушния съсед може да поправи ерозиралия имидж на самодържеца в Кремъл. Една по-конкретна интерпретация води до навлизането в удобен период за нова агресия. Изборите в САЩ минаха - което частично отслабва интереса към руската тема в политическия живот на Америка. В ЕС избори предстоят напролет, вътрешноевропейските политически конфликти се изострят, а канцлерът Меркел е в отслабена позиция на изхода на своята политическа кариера.

Логистиката на интегриране на Крим в РФ е трудна поради провала на Москва да разшири агресията си спрямо Украйна до успешна окупация на украйнския бряг на Азовско море - за да получи сухопътна връзка с Крим. Практическата блокада на достъпа на Киев до Керченския пролив ще има много сериозни последствия - както икономически, така и от гледна точка на сигурността. Предизборната ситуация в самата Украйна ще мотивира както Порошенко, така и другите кандидати за президент да заемат по-твърда позиция срещу руската агресия, която би дала картбланш на Путин за пълномащабни военни действия срещу Киев.

Досега Москва водеше войната срещу Украйна със "зелени човечета" - паравоенни формирования без идентификация. Сега в конфликт директно са военноморските сили на двете страни. Брюксел и Вашингтон ще се опитат да ограничат поредната ескалация на конфликта, което, разбира се, ще означава частична легитимация на поредната руска агресия. Добре дошли в многополюсния свят! Вече нямате хегемон. Живеете в царството на произвола - за всеки, който може да си го позволи.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.