Великобритания и Европейският съюз подписаха документите за развода си, но това не е краят на 45-годишната връзка. То е само началото на британската политическа битка за отделянето, коментира Джил Лолес от Асошиейтед прес.

Сега сделката трябва да бъде одобрена от британския парламент, където никоя партия няма мнозинство, а депутатите варират от привърженици на "Брекзит", настояващи за изгаряне на всички мостове, до поддръжници на ЕС, стремящи се към помирение. Законотворците и от двата лагера мразят сделката, представляваща компромис, който да държи Великобритания извън ЕС без право на глас, но все пак подчинена на правилата и задълженията, произтичащи от членството, поне до края на 2020 г., докато бъдат договорени постоянни нови отношения.

Министър-председателката Тереза Мей каза вчера, че парламентът ще гласува по сделката на 11 декември.

Предизвикателството пред Мей

Министърът за Брекзит Стивън Баркли признава, че спечелването на гласуването ще бъде предизвикателство. Камарата на общините има 650 места. След като от тази бройка се извадят председателят и други членове, които не гласуват, са необходими 318 гласа за мнозинство. Консерваторите на Мей имат 315 места, но десетки консервативни депутати казват, че ще отхвърлят сделката, защото искат или по-твърдо, или по-меко скъсване с ЕС.

Политическите съюзници на Мей от северноирландската Демократична юнионистка партия също са против споразумението, а основната опозиционна Лейбъристка партия казва, че ще гласува против сделката, защото тя не предлага същите облаги, които Великобритания има сега като член на ЕС.

Мей планира в следващите две седмици да изнася речи и да се явява по телевизията с цел да убеди обществеността и политиците да приемат споразумението. Тя настоява, че отхвърлянето му означава "повече разделение и повече несигурност".

Тя залага на това, че в крайна сметка депутатите по-скоро ще подкрепят несъвършена сделка, отколкото да оставят Великобритания да върви към сгромолясване от скалата с "Брекзит" без сделка - резултат, който може да доведе до финансова бъркотия, блокаж на британските пристанища и недостиг на стоки от първа необходимост.

Ако парламентът каже да

Ако парламентът одобри сделката, Мей ще е постигнала голяма победа и Великобритания ще е напът да напусне ЕС в 23 ч. лондонско време - 24 ч. брюкселско - на 29 март.

Много малко неща ще се променят веднага. Великобритания ще остане обвързана с правилата и институциите на ЕС през преходен период до установяването на нови търговски отношения. Преходът трябва да приключи през декември 2020 г. и може да бъде удължен с до две години.

Ако парламентът каже не

Ако сделката се провали в парламента, нещата стават сложни. Единственото сигурно нещо е, че правителството трябва да направи изявление до 21 дни, в което да каже какво планира да прави по-нататък.

Правителството може да свика второ гласуване в парламента с надеждата, че евентуален период на пазарна и бизнес паника при изгледите за напускане в безпорядък ще накарат депутатите да размислят.
Мей и лидерите от ЕС настояват, че предоговарянето е невъзможно - или тази сделка, или никаква сделка. Много британски депутати не искат да приемат това. Те мислят, че ЕС може да бъде убеден да подкрепи различни условия. Но няма съгласие какви да бъдат тези условия и не е ясно какъв механизъм може да се използва, за да бъде накарано правителството да преговаря отново.

Някои мислят, че Мей ще трябва да подаде оставка, ако загуби гласуването, а това би довело или до надпревара за ръководството на консерваторите, или до национални избори. Но новият министър-председател би се изправил пред същия проблем - изтичащото време до "Брекзит" без сделка и липсата на съгласие какво да се прави по-нататък.

Все повече депутати, подкрепящи ЕС, призовават за нов референдум, който да даде избор на обществото между напускане и оставане в общността. Но не е ясно дали мнозинство от депутатите може да бъде убедено да подкрепи тази идея, а няма да има време за свикване на допитване до народа преди определената дата за напускане на Великобритания.

В извънреден случай Великобритания може да поиска ЕС да отложи датата на напускане, което да даде повече време за намиране на решение на политическата бъркотия. ЕС не е длъжен да се съгласи, но може да предпочете отлагане на "Брекзит" пред хаоса на ситуация "без сделка".

Междувременно в ЕС

Европейският парламент трябва също така да ратифицира споразумението, но това не изглежда такъв проблем. Председателят на ЕП Антонио Таяни каза, че голямо мнозинство евродепутати подкрепя сделката. Той каза, че е вероятно гласуването да бъде през февруари, но може да бъде и чак през март.

БТА