Българският и полският президенти Румен Радев и Анджей Дуда са обсъдили с тревога ескалацията на напрежение между Русия и Украйна.

"Незабавно освобождаване на моряците и връщане на корабите от руска страна на Украйна. За нас е изключително важно да не се допусне ескалация на напрежението."

Затова призоваха и двамата президенти.

"Призоваваме за сдържаност, разум и диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване", обяви Радев на пресконференция в София.

Дуда е в България на официално посещение.

Изразената от Радев позиция за случващото се в Украйна е първата официална реакция към момента на българска институция за ситуацията в Азовско море.

 

 

„По време на нашата среща обсъдихме с тревога критичните отношения между Русия и Украйна. И призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно освобождаване на моряците и връщане на корабите от страна на Руската федерация. За нас като съседни страни от този регион е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация“, обобщи разговорите Радев.

Полският президент беше по-краен от домакина си, като направо определи Русия като "агресор".

"Голямата част от нашата среща посветихме на това, което се случва в Азовско море. Трудно ни е да го пренебрегнем. Трябва да се търси деескалация на напрежението. Украинските моряци трябва да бъдат освободени, а корабите  - върнати на Украйна. Това е състояние, което не можем да приемем и се надяваме, че в скоро време ще има деескалация.

Ние с президента Радев нямаме съмнение, че са нужни по-нататъшни действия тези конфликти да приключват. И с всички сили призоваваме за това. Полша ще се включи в международните действия, които ще се реализират от международната общност, за да се приключи с това. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме", каза Дуда.

Полша не е съгласна с това и ще се включи във всички международни инициативи в това отношение, каза Дуда.

На въпрос от полски журналист той потвърди, че ако има нови санкции за Русия, Полша ще участва и ще ги подкрепи.

Въпросът включваше и питане дали продължава разделението между позициите на домакина и госта по отношение на санкциите към Москва, но Радев се въздържа от отговор и не стана ясна неговата позиция към момента.

По време на гостуването си във Варшава българският държавен глава беше цитиран да изразява съмнения относно санкциите.

"В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай", каза тогава Радев, цитиран от БНР. Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът. Санкциите са общоевропейско политическо решение и президентът изрази надежда, че в даден момент те ще бъдат отменени.

В съобщението си за срещата в Полша от октомври 2017 г. ТАСС отиде още по-далече, като обяви, че Радев поискал санкциите да бъдат отменени.

 
Двамата президенти отговориха и на въпрос за Брекзит и как той ще се отрази на бъдещето на ЕС и на предстоящите евроизбори.

"Брекзит е лоша новина за ЕС. Трябва да уважаваме суверенния избор на гражданите на Великобритания. Но там работят много българи и още повече поляци. От особена важност за нас е правата на европейските граждани да се запазят", коментира българският държавен глава.

„Много важно е да си извлечем урока и на европейските избори трябва шанс да имат тези партии, които да гарантират устойчиво развитие на Европа по отношение на сигурност, по отношение на връщане на устоите и ценностите на ЕС – солидарност и единство. Без да преодолеем икономическите неравенства, винаги ще има напрежение“, каза още президентът и посочи, че е важно европейските институции така да формират своите функции, че гражданите да се чувстват добре представени.

„Защото техният основен проблем е, че остават нечути и непредставени. ЕС трябва така да се реформира, че да има бързи решения. Механизмът за вземане на решения в момента е бавен и тромав и това отдръпва гражданите от европейските институции“, добави той.

Според Анджей Дуда "Брекзит не унищожава ЕС". Но е много важно да си зададем въпроса защо британците са гласували по този начин, това бил важният въпрос, подчерта полският президент. "По-лошо от Брекзит е да се приеме Европейски съюз на две скорости", каза още Дуда.

Двамата президенти си размениха комплименти като се похвалиха с добро сътрудничество в различни области. Полша чества тази година 100 години от обявяването на независимостта си, България - 140 години от освобождението си, отбеляза полският президент, че 2018 г. е важна и за "Полша и поляците, но и за България и българите".

Радев припочни, че България е една от първите, които осъществява дипломатически отношения с Варшава през 1918 г., още преди да е призната в международен план.

Много важни са и всички теми от европейския дневен ред, които разисквахме с президента Дуда. Инициативата „Три морета“ (Балтийско, Черно и Адриатическо ) е много важна за насърчаване на сътрудничеството между нас и работим за това проектите по нея да придобиват по-голяма реализация, защото те са важи за повишаването на сигурността и просперитета на региона“, заяви българският президент.

Радев посочи, че България и Полша споделят сходни позиции и по отношение на общата кохезионна и селскостопанска политика от ЕС.

„Защото това е инвестиция в единството на Европа. Разбираме и нуждата да се инвестира повече в отбрана и сигурност. Обсъдихме и проблемите по сигурността – Полша се превръща все повече във фактор за сигурността на Европа с всички модернизационни програми за повишаване на отбранителните способности на своите военни сили. А всяка държава трябва да допринася за укрепването на алианса и с политическа мъдрост, и с бойни способности“, заяви той.

"Държавата, която се пребори с корупцията, постига финансова децентрализация на общините, свой икономически модел и е сред водещите държави в ЕС по икономическо развитие", изброи Радев постиженията на Полша.

За проблемите на Варшава с ЕС заради нарушаване на независимостта на съдебната система на пресконференцията не стана дума.

По-късно днес Дуда бе приет и от министър-председателя Бойко Борисов 

Страните ни споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за целия ЕС и са важен инструмент за растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места“, каза премиерът Бойко Борисов. Той допълни и че Полша е значим партньор на България в областта на търговията и инвестициите и изрази увереност, че това сътрудничество ще продължава да се задълбочава.

Премиерът Борисов и полският президент Анджей Дуда изразиха и тревогата си от напрежението между Украйна и Руската федерация в Азовско море, допълват от пресцентъра на МС.

„В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог”, подчерта Борисов. Той посочи и че Полша е важен фактор за сигурността в Европа и близък съюзник в рамките на НАТО. „Установили сме добро сътрудничество в сферата на отбраната, което се осъществява както в рамките на ЕС и НАТО, така и на двустранна основа“, каза още българският министър-председател.