Вътрешнофирменото разследване на чешката държавна компания ЧЕЗ (CEZ) не успя да намери "къртицата" - вътрешния човек, издал информацията за планираната продажба на българските активи, съобщиха чешки медии, цитирани от Bloomberg.

Съгласно предварителния договор, по който кандидат-купувачът "Инерком" е платил само 5 милиона евро, трябва да бъдат платени общо 320 милиона евро и да има разрешения от КЗК и КЕВР, за да се случи продажбата. Но "Инерком" така и не е платила в срока, който изтича сега през ноември.  

"Неуспехът от разследването се очакваше, защото фирмата е изпратила само въпросници", заяви бившият председател на надзорния съвет на CEZ Вацлав Пачес. "Във въпросниците никой не си признава за изтичането."

Полицията разследва изтичането на информацията до българското правителство, съобщава чешката радиостанция. През февруари т.г. ЧЕЗ подписа предварителен договор за продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на "Инерком" - еднолично дружество с капитал от 50 000 лева, създадено специално за сделката, със собственик Гинка Върбакова.

Медиите и представителите на българското правителство след това са използвали информацията за продажбата, съдържаща се в конфиденциалния материал на ЧЕЗ.

Стойността на сделката се оценява на 320 млн. евро. Българската страна се запита как толкова малка фирма като „Инерком“ може да финансира и управлява стратегическите енергийни операции, припомня Bloomberg.

"Вътрешното разследване стигна до извода, че макар да е имало изтичане на поверителна информация, няма ясно доказателство за това как се е случило това изтичане", казва говорителят на концерна Ладислав Криз пред радиото. "ЧЕЗ разследва всички, които са били в контакт с изтеклия материал, включително и българското правителство", казва Криз.

Според медийни публикации отпреди няколко месеца Ондрей Ланда, член на надзорния съвет на ЧЕЗ и заместник-министър на финансите, е предоставил поверителна информация за сделката на българската страна. Документът бе внесен в деловодството на българския парламент. Самият Ланда отрече.

Бойко Борисов и Андрей Бабиш бяха замесени

В края на февруари агенция Ройтерс съобщи, че чешкият премиер Андрей Бабиш е дал поверителни документи по сделката с ЧЕЗ на българския премиер Бойко Борисов на срещата им по-рано.

"Премиерите решиха продажбата на ЧЕЗ в България. Бабиш отрече да е изпращал документи на отсрещната страна" - под това заглавие чешкото издание "Лидове новини", част от холдинга на милиардера Бабиш, публикува тогава новината в сайта си. Според нея Бойко Борисов звънял по телефона на чешкия министър -председател в оставка Андрей Бабиш заради продажбата на българския клон на ЧЕЗ и той е споделил това с журналисти в сряда.

Но Бабиш отрекъл да е изпращал на българската страна поверителни документи. Според информацията на Ройтерс Борисов споделил, че е получил от Бабиш поверителни документи, според които в сделката са ангажирани руско-грузински офшорни компании, също руски и български банки.

До момента българската Комисия за защита на конкуренцията на два пъти отрязва "Инерком" за сделката за активите на "ЧЕЗ-България". 

Делото във ВАС по решението на КЗК, с което се блокира сделката, е насрочено за идната пролет.