Със скандал приключи разглеждането на Закона за личната помощ, за който настояваха майките на деца с увреждания и им бе обещан от правителството, при днешното му разглеждане от социалната комисия в Народното събрание.

Текстовете минаха на второ четене, което означава, че така ще бъдат предложени за гласуване и на депутатите в пленарната зала. С тях на практика още със старта на програмата за лична помощ от 1 септември 2019 година, вече няма да има средства за нея. Те ще са изхарчени през първите девет месеца на годината. След края на заседанието на комисията майките се заканиха, че подновяват протестите си и ще търсят лична отговорност от премиера Бойко Борисов. А омбудсманът Мая Манолова – че ако законът бъде приет в този му вид – ще сезира Конституционния съд.

Цялото заседание премина в режим на репликиране, основно между Манолова, председателят на комисията Хасан Адемов, социалният министър Бисер Петков и представителите на Министерство на финансите. Сериозен сблъсък предизвика текстът, указващ, че размерът на средствата за лична помощ ще се определят ежегодно със закона за държавния бюджет. Така на практика парите за личната помощ ще бъдат рамкирани с бюджета, а не според нуждите на хората, репликира Манолова и призова текстът да отпадне.

„Какви са тези абсурди, какво е това ноу хау – че ще се дават пари, докато има в бюджета?! Този закон ще действа дотолкова, доколкото министърът на финансите ще реши да отпуска средства. Вие се подигравате с този закон“, възрази Манолова.

„Вие се подигравате с работната група“, ядоса се Хасан Адемов.

А Манолова отвърна: 

„Вие ще понесете отговорността, г-н Адемов, ако подкрепите това предложение. Какво правим, когато въпросните 70 милиона лева, които дава министерството, приключат? Отивам да пиша конституционна жалба!“.

Според омбудсмана до 1 септември, когато започва програмата за личен асистент, за нея няма да останат пари. Причината е, че сега действащите програми ще са изчерпали ресурса от 71,5 млн. лв. за първите девет месеца на следващата година. Това са средствата, планирани от централния бюджет за 2019-а и са част от прокламираните от правителството 150 милиона лева повече, уж за исканията на майките. Всъщност са за всички хора с увреждания.

„След 1 септември този закон няма да работи, ще оставите хората без подкрепа, просто за да се угоди на финансите (МФ), защото те са решени да проведат наказателна акция. Какво финансиране ще остане за закона след тази дата? Ще го кажа много ясно – министърът на социалната политика и министърът на финансите, чрез начина, по който изкривиха този закон, ще оставят хората без асистент!“, възрази отново Манолова.

И се обърна към Бисер Петков с директния въпрос - колко пари има за този закон.

„Ще се разчита на тези 71,5 милиона лева, ще разберем на 1 септември“, бе лаконичен социалният министър.

След заседанието коментира и Вера Иванова, от организацията на майките на деца с увреждания. Тя даде заявка, че майките ще потърсят "лична отговорност" от премиера Бойко Борисов и ако проблемът не се разреши – подновяват протестите.