Външното ни министерство излезе със специално предупреждение към българските граждани да ограничат пътуванията си в Украйна заради обявеното военно положение в страната.

Ето и цялото съобщение на МВнР:

По информация на българското посолство в Киев, от 09.00 часа на 28 ноември 2018 г. до 09.00 часа на 28 декември 2018 г. в Украйна е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска. Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др.

Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват:

- организиране на блок постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията;

- засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове;

- евакуация на населението и предприятията от опасни райони;

- въвеждане на комендантски час;

- въвеждане на контрол върху средства за масова информация;

- възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията;

- използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната.

Министерството на външните работи на Република България съветва българските граждани, пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната да предприемат следните мерки:

- да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

- да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;

- да следят за актуална информация в медиите;

- да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

През последните дни има редица контакти между постоянните представители в Брюксел на страните членки от ЕС заради напрежението в Азовско море. Това пък съобщи днес Мая Коцианчич – говорител на върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя бе попитана дали се обсъждат нови санкции на ЕС срещу Русия.

Постоянните представители са дискутирали ситуацията и вчера, и днес.

„Има значителна обмяна на мнения и гледни точки. Продължаваме да следим ситуацията отблизо. Но всички санкции трябва да бъдат единодушно одобрени от Съвета на ЕС“, каза Коциянчич.

След руското нападение срещу украински кораби в Азовско море се чуха призиви за нови санкции срещу Москва.

Това ще зависи донякъде и от по-нататъшните действия на двете страни в конфликта, заяви австрийската външна министърка Карин Кнайсъл. В момента страната й е ротационен председател на ЕС.

Мая Коциянчич коментира и въвеждането на военно положение за един месец в 10 украински региона:

„Разбрахме от президента Петро Порошенко, че военното положение няма да нарушава без необходимост гражданските права. И това е нещо много важно.“

Русия разшири военните си действия в Азовско и Черно море. Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България. 

"Трябва да бъде признато от международната общественост, че действията на руската федерация са нагло нарушаване на статута на ООН и конвенцията на ООН за морско право. Цялата отговорност за разрушаването на процеса по мирно регулиране е на Русия. Би трябвало да бъдат прилагани нови санкции, да се засилят съществувани санкции и да се предостави на Украйна военна помощ от ЕС и САЩ", каза още Москаленко.

Той заяви, че София трябва да каже кой е виновен за инцидента край Керч и да бъдат взети мерки за засилване на отбраната в Черно море. Москаленко обясни, че въвеждането на военното положение е отбранителен акт