Срещата вчера между еврокомисаря Франс Тимерманс и милиардера филантроп Джордж Сорос е част от редовните срещи помежду им. Това съобщи днес в Брюксел зам.-говорителката на Еврокомисията Наташа Берто.

Срещите между двамата са посветени на европейски и глобални въпроси, допълни тя, без да огласява подробности.

Така Берто отговори на въпрос на италиански журналист. Както вчера, така и днес той попита дали Сорос финансира по някакъв начин, пряко или непряко, Тимерманс като политик. И се мотивира с факта, че „всички знаем, че Сорос подкрепя политически дейности в Европа в различни сфери“.

Журналистът се заинтересува също дали на тази среща е обсъждан италианският проектобюджет, заради който Еврокомисията може да започне дисциплинарна процедура срещу Рим. Той изтъкна, че темата трябва да е интересна за еврокомисаря по институционални причини, а за милиардера - заради финансовите пазари.

Берто заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече дали е говорено за италианския бюджет. Колкото до финансирането, тя отговори, че не знае.

Друг журналист попита защо Сорос се среща редовно с Тимерманс и защо от 500 милиона жители на ЕС той си има нещо като ниша в това отношение.

„Той е председател на „Отворено общество“, а Комисията се ангажира с широкообхватната й дейност като заинтересована страна също на съвсем редовна основа. Не виждам тук нищо изключително“, отговори Наташа Берто.

„Всеки, който желае, е добре дошъл да се срещне с нашите комисари, доколкото има прозрачност“, допълни говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Трети журналист изтъкна, че Тимерманс и първи зам.-председател на Еврокомисията и като такъв няма специфичен ресор, без значение, че отговаря за върховенството на закона. Наташа Берто отвърна, че няма какво да каже повече.

На молба на Клуб Z за коментар на твърденията, че Сорос финансира кампанята на Тимерманс, от Партията на европейските социалисти (ПЕС) казаха, че „няма как това да стане“. Холандският еврокомисар е кандидат на социалистите за бъдещ председател на Еврокомисията на изборите за Европарламент през май 2019 г.