Прясно приетият закон за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отива в Конституционния съд.

Това се заканиха от левицата, тъй като според тях той е в нарушение на Закона за нормативните актове.

Депутатите започнаха да разглеждат бюджета на НЗОК в 13 ч наобяд и удължиха времето си за него до 20 ч. Той е част от т.нар. малки бюджети, които се приемат преди основния бюджет за 2019 година, което ще стане утре.

Средствата, които тази година отпуска държавата на НЗОК, са с 490 млн. лева повече от 2018-а. Очакваните приходи са близо 4,3 млрд. лева, което е ръст с 418,4 млн. лв. спрямо настоящата година. Толкова са и предвидените разходи - с близо половин милиард повече от 2018 г.

2,5 млрд. лева отиват за медицински дейности (първична и специализирана извънболнична помощ, за болнична помощ, за диагностичина дейност и др.). 1,2 млрд. лева са предвидени за лекарства и медицински изделия, 167 млн. лева за дентална помощ.

Както бе анонсирано, Фондът за лечение на деца ще бъде закрит. Това трябва да стане до 31 март 2019 г. Функциите му ще бъдат поети от Здравната каса.
Агенцията по трансплантации пък преминава в Изпълнителна агенция „Медицински надзор".

Новите лечебни заведения, които предстои да бъдат открити след 1 януари, няма да могат да сключват договори с Касата за оказване на болнична помощ, както бе прието и за тази година.

Без изненади здравноосигурителната вноска остава 8 на сто.

От левицата обаче отдавна настояват, че така предложения бюджет на НЗОК е в нарушение на процедурните правила, защото с него се изменят още 16 други закона, нямащи отношение към дейността на Касата.

„И Наполеон да слушаше този закон, нямаше да може да се ориентира. Предложени са безумия, променят се закони, които нямат общо с НЗОК“, посочи доктор Георги Михайлов (БСП).

А лидерът на левицата Корнелия Нинова директно обяви, че партията ще изпрати закона в Конституционния съд. И изброи какви закони се променят чрез преходните и заключителните разпоредби в закона за Здравната каса. 

„Ако в някои от тези промени просто сменяте имената на агенциите, то с текстовете се прави коренна промяна в системата чрез промени в Закона за здравето. Чрез промени на преходни и заключителни разпоредби на Касата променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето и така 18 закона.

Това е звучен шамар върху българското право, това е тежък удар по българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на България „БСП за България“ внасяме Закона за бюджета на НЗОК в Конституционния съд“, заяви Нинова. 

Управляващите пък обвиниха Нинова, че единствената й цел е да влезе в централните новинарски емисии с изказването си.

Другият от т.нар. малки бюджети – този на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който по програма също трябва да бъде гласуван днес, пък предвижда от 1 юли 2019 година пенсиите да се увеличат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. За изплащане на пенсии са предвидени 9,9 млрд. лева или с над 533 млн. лева в повече в сравнение с 2018 година.

Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще се запази. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 9 лева. 380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст.

Между двете четения на бюджета депутатите решиха минималният осигурителен доход за земеделските стопани да се увеличи от 350 на 400 лева, а не както първоначално се предвиждаше на 560. Това е най-малката сума, върху която самоосигуряващите се ще плащат вноски.

Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи. Това каза здравният министър Кирил Ананиев след приемането на бюджета на НЗОК, цитиран от „Фокус“.

„От днес българските граждани вече имат своя здравен бюджет за следващата година, който е много по-добър от настоящия“, обяви той. „С този бюджет осигуряваме достъпно и качествено здравно обслужване. Това се постига не само с допълнителните 400 млн. лева, а и чрез въвеждане на новите медицински стандарти“, посочи министърът и допълни, че с бюджета се създават предпоставки за по-добър и ефективен контрол в системата на здравеопазването.

„Ясно се регламентират контролните правомощия на институциите за последващ контрол“, заяви Кирил Ананиев. „Поставяме ясни правила и принципи на функциониране на системата, така че да подготвим плавен преход към преструктуриране на здравноосигурителния модел с цел елиминиране и преодоляване на настоящите му недостатъци“, обясни здравният министър.

„Следва да постигнем прозрачност на плащанията в здравната система и по-качествено лечение на българските граждани“, каза още той.