Износът от ЕС за останалите държави по света е по-важен от всякога. Той осигурява над 36 милиона работни места в цяла Европа.

Това се казва в ново проучване, публикувано днес от Еврокомисията. Те изтъкват все по-голямото значение на експорта за възможностите за работа в Европа и извън нея.

Споменатите 36 милиона работни места в ЕС са две трети повече от броя им през 2000 г., като 14 милиона от тях са заети от жени. Същевременно износът на ЕС към останалата част от света генерира 2,3 милиарда евро добавена стойност в Съюза.

Заплащането на тези работни места е средно 12  на сто по-високо от това в останалите стопански отрасли.

Благодарение на износа се разкриват и осигуряват работни места в целия ЕС, като броят им нараства. Най-голям ръст от 2000 г. насам е отбелязан в България – 312 на сто. Следват Словакия (213%), Португалия (172%), Литва (153%), Ирландия (147%), Естония (147%) и Латвия (138).

Как е у нас

• 22 на сто от работните места в България съществуват заради износа на ЕС, става ясно от проучванията.

• През миналата година българските компании са реализирали износ извън Съюза в размер на 12 милиарда евро. Това осигурява заетост на 784 000 наши работници.

• Износът от България към страни извън ЕС осигурява 662 000 работни места у нас.

Работата на други 122 000 българи е свързана с износа от други страни от ЕС извън Съюза.

• Българският износ към страни извън ЕС осигурява и 35 000 работни места в останалите държави членки на Съюза.

• Най-много сред заемащите работни места в България, свързани с износа – 60 на сто, са среднокалифицирани хора. 24 процента са с висока квалификация, а 15 – нискоквалифицирани.

54% от свързаните с износа работни места в България са в сферата на услугите. 22 на сто са в първичния икономически сектор, 7 на сто – в машинното и техническото обарудване, а 17 процента – в други сфери.

Когато дейността на износителите от ЕС в дадена държава членка е успешна, са налице ползи и за работниците от други държави членки, изтъкват от Еврокомисията. Дружествата, които предоставят продукти и услуги по цялата верига на доставките, също реализират печалби, когато крайният им клиент продава крайния продукт в чужбина.