Близо 820 милиона души по света са недохранени. Това са данни от доклад на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН. Тай подновява призивите за подобряване на политиките и технологиите, за да достигне светът до "нула глад", предаде Асошиейтед прес.

В документа пише, че изхранването на населението на планетата става все по-трудно заради климатичните изменения и изчерпването на обработваемата земя и други основни ресурси.

Като допълнителни фактори са представени гражданските войни и останалите видове конфликти. В Йемен повече от 85 000 деца са загинали от гладна смърт заради въздушните удари на Саудитска Арабия и водената от нея коалиция.

В Афганистан тежката суша бе съпроводена от конфликт, който доведе до разселването на 250 000 души според Върховния комисариат на ООН за бежанците.

ФАО твърди, че световното търсене на храна ще скочи наполовина от 2013 до 2050 г. Фермерите могат да увеличат земите си, за да компенсират нарасналата необходимост, но тази възможност е по-слабо осъществима в Азия.

Увеличаването на производството на фермите отвъд устойчивите равнища може да нанесе дълготрайна вреда на екосистемите, тъй като то довежда до ерозията на почвата, замърсяването с пестициди и до загубата на биоразнообразието.

В същото време градоустройството продължава да се разширява и да заема все повече територия.

Нарастването на населението налага доставките на повече полезни храни на достъпна цена, но е трудно да се повиши количеството на продукцията поради "крехкостта на природните ресурси".

Директорът на ФАО Жозе Грациано да Силва отбеляза, че броят на недохранените хора по света е нараснал в сравнение с този отпреди десетилетия.

"След десетилетия на победи в битката с глада започваме да наблюдаваме сериозно влошаване. ФАО и сестрински организации на ООН заедно с членуващите правителства и други сътрудници са много загрижени", заяви Грациано да Силва на конференция.

Гладът е все още най-смъртоносен в Африка, но най-големият брой на недохранени хора се намира в Азиатско-Тихоокеанския регион. Според доклада, за да се подобри положението, трябва да се води по-добра политика на местно ниво и да се инвестира в съвременни технологии.