Кризисните моменти са най-ярък тест за това кой политик от кое политическо семейство е, накъде е отправен взорът му - на Изток, на Запад, дали е евроатлантик, евразиец и дали оправдава най-тежкото клеймо „руски агент“. Е, азовската криза между Русия и Украйна показа дали е „натовец“ президентът Румен Радев или е проводник на руската политика в България.  И това, че призна Крим за руска територия може ли да бъде единствен ориентир?

На фона на всички водещи партийни водачи, които защитиха Украйна в този кризисен момент, президентът Радев призова не само „за сдържаност, за разум“, за „възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила“, но и за „незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация“. Същата позиция зае и премиерът Бойко Борисов, който през профила си във фейсбук посочи, че е „в интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени“. 

Къде е разликата между двете позиции и разминават ли се с официалната линия на НАТО?

Ами, не се разминават с изключение на това, че са по-остри. Йенс Столтенберг също призова Москва да освободи пленените украински моряци и кораби и предупреди руснаците, че действията им имат последици. Но каква острота може да си позволи България в сравнение с Германия, Франция и Великобритания, които обвиниха Русия директно в агресия. 

Външният министър Екатерина Захариева също излезе с позиция, че е вероятно конфликтът в Азовско море може да е продиктуван от предстоящите президентски избори в Украйна и ставащото може да се използва от държавния глава Петро Порошенко за по-висок рейтинг. Защо никой не я обвинява, че заема руската страна в случая? Дори БСП, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, които традиционно генерират очакванията на русофилските настроения, са притихнали. 

Още с встъпването си в длъжност президентът Радев влезе в сложен и непрекъснат обяснителен режим, дали не е човек на Русия, проект на „Решетников“ и представител на руските интереси в страната. Интересно как се вписва един натовски генерал, преминал през редица обучения в секретни американски авиобази, в такова идеологическо обшиване.   

Президентът Радев отиде на посещение в Москва и се срещна с Владимир Путин

Но той беше поканен като новоизбран държавен глава. След това и премиерът Бойко Борисов посети Кремъл. Той не само показа задоволство от срещата, но и се извини на "по-големия брат", че България е спряла "Южен поток". Радев се срещна с Доналд Тръмп, след това Борисов го снимаха с Тръмп. Не Румен Радев, а военният министър Красимир Каракачанов подписа договор за близо 81 млн. лева с Русия за ремонт на старите руски изтребители. Радев поиска да се търсят нови. 

Да, президентът посрещна македонския държавен глава Георге Иванов в България около вътрешнополитическата криза в страната, смяната на името и приемането на важните междусъседки договори за присъединяване към НАТО и ЕС. За Иванов е известно, че е проводник на руските интереси в Македония. Тогава премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с Иванов, но какво можеше да направи Радев, да го изгони ли? Защото въпреки тази среща Радев приветства и подкрепи европейската и евроатлантическа перспектива на Македония.

Тропането на Гундяев

С охота родният политически актив наблюдаваше тропането по масата на московския патриарх Кирил по време на срещата му с Радев. Но вместо единно да осъди остротата на владиката, атакуваха държавния глава, че бил мекушав. Да не забравяме, че руските медии направиха видимо тропането на Владимир Гундяев, за се покаже отношение на неодобрение.

В първите дни, след като беше избран Радев, президентът Петър Стоянов излезе с призив новоизбраният държавен глава да бъде подкрепян във външнополитическата политика, която води.

„Задача на нашата евроатлантическа общност е да даде увереност на Радев и да го подкрепи. А не да му лепят етикети и зорлем да го вкарват в една писта, която вреди на България. Аз вярвам, че той ще бъде напълно лоялен към НАТО и искам да го окуража“, заяви в началото на 2017 г. Петър Стоянов.

Става обаче точно обратното

Президентът Росен Плевнелиев не спира да говори, че за него „не са тайна зависимостите на българския държавен глава от Москва“. Без обаче да даде конкретика в своите чести изяви по телевизора. Етикетирането се превърна в масов политически спорт. 

Бързо се забрави и оценката, която даде лидерът на ГЕРБ на Росен Плевнелиев.

„Президентът Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни страни, а тези оценки ме интересуват много, защото ние сме член на Европейския съюз и НАТО. Грешката му е, че правейки се на ястреб - и аз пъти съм му го казвал много пъти в очите и публично - до голяма степен влоши отношенията ни с Русия.“, каза малко преди президентски избори Борисов.

Още през 2016 г. пенсионираната руска разведка ген. Леонид Решетников в интервю за българска медия каза: „ГЕРБ са ни по-близки от БСП“. Нито един ястреб на Бойко Борисов не се обади тогава. Още от времето на „Чичовци“

не сме мръднали и на сантиметър от мустака на Иванчо Йотата

в общите приказки за външната политика на страната. „Филството“ и „фобството“ са силна национална черта. Румен Радев има за много други неща да бъде криткуван във вътрешен план, отколкото за това, дали е верен на НАТО или не. И защо ли никой вече не иска вярност към българските граждани? А и още един факт. Когато премиерът Бойко Борисов си говори на четири очи с геманския канцлер Ангела Меркел двамата изпозлват руски. Какъв език използват Радев и Меркел?