Близо 200 милиона лева от парите на българските данъкоплатци ще отидат за ремонти на старите съветски изтребители - МиГ-29 и Су-25, реши днес правителството, гласувайки сумите.

Решенията на Министерския съвет са мотивирани с нуждата от осигуряване на летателната годност на машините. С това трябва да се компенсира забавянето в избора на нови бойни машини. От МС изрично посочват, че сумите не се отпускат допълнително, а са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

За ремонт на осемте МиГ-а ще отидат около 97 милиона лева с ДДС. 

"Проектът... е пряко свързан с изпълнението на задачата по Air Polic-ing в единната интегрирана система за ПВО на НАТО (NATINAMDS), като част от ангажиментите на България към Алианса по отношение на охраната на въздушното пространство. Реализирането на проекта е в пряка зависимост от осъществяването на проекта за придобиване на нов тип боен самолет и е от изключителна важност, както за националната сигурност и отбраната на страната, така и за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", мотивира се правителството.

"Осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 ще позволи запазването на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и в транзитния период на усвояването и декларирането му в оперативна готовност", става ясно още от краткото съобщение.

Очаква се ремонтът да бъде извършен от руската "РСК МиГ" - производител на машините, която е под санкционен режим.

С второто решение управляващите решиха да отпуснат 99 милиона лева с ДДС и за "Су"-тата. 

"Изпълнението на проекта ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни/надводни цели – роля "Въздух - Повърхност", посочват от МС.

Преди седмица вицепремиерът и военнен министър Красим ир Каракачанов одобри подписването на договор с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод".

Обществената поръчка за ремонт на общо 14 щурмови бомбардировачи Су-25 започна с прогнозна стойност 41 млн. лв. без ДДС за срок от 4 години. В допълнение обаче бе оставена и "опция" Министерство на отбраната да прави допълнителни разходи до 82,5 млн. лева. 

Две фирми бяха поканени за поръчката - руската Обединена авиостроителна корпорация и "58-и Авиационен ремонтен завод", който и отговори с предложение за 132 484 980 евро (без ДДС), или около 260 милиона лева - над 6 пъти увеличение. Каракачанов обаче реши, че това не е основание за отстраняване на участника.

По този начин се заобикаля правилото, че рамкови споразумения на стойност над 100 млн. лева трябва да се гласуват в парламента - тъй като първоначалната цена е по-малко от тази сума, факта, че после скача многократно, не задължава Министерство на отбраната да се консултира с Народното събрание.

Сега кабинетът отпуска 99 милиона лева, с милион по-малко от прага, който изисква парламентарна санкция.

Правителството увеличи и други разходи за Министерството на отбраната - с 3,1 милиона лева  се увеличават утвърдените разходи по "Политика в областта на съюзната и международната сигурност“, бюджетна програма "Военна информация" (военното разузнаване), показател "Персонал”.

Със същата сума се намаляват разходите по други няколко пера. Промяната е заради направеното от началото на 2018 г. увеличение на основните месечни възнаграждения на военнослужещите в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и осигуряването на средства за изплащане на обезщетения по чл. 227 от Закона за отбраната и въоръжените сили и средства за допълнителни възнаграждения на основание чл. 78, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г.

Други 4 милиона лева се дават на военното разузнаване "за изпълнение на специфични цели при осъществяване на разузнавателната дейност" и за реконструкция на административната сграда на службата.