Австрия ще намали социалните помощи за имигранти, които не знаят добре немски език. Реформата на гарантирания минимален доход е знаков проект на управляващата коалиция между консерваторите и крайната десница, която иска да "спре имиграцията в ущърб на социалната система", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера австрийското правителство представи формула, която ще изисква владеенето на немски език на известно ниво, за да бъде получавана максималната социална помощ за хора без работа, която в страната възлиза на 863 евро месечно. Онези, които не отговарят на условието, ще вземат само по 563 евро.

Канцлерът консерватор Себастиан Курц защити мярката като справедлива. "Който не иска да се интегрира, който не иска да научи немски... ще получава по-малко в бъдеще", написа той в туитър.

"Първо справедливост за австрийците. Чужденците ще трябва да почакат", заяви министърът по социалните въпроси Беате Хартингер-Клайн от крайнодясната Австрийска партия на свободата. 

Правителството, което на няколко пъти обвини многолюдни семейства от имигрантски произход, че прибират социалните помощи на свои членове, освен това иска да намали постепенно парите за всяко следващо дете.

Представените мерки бяха разкритикувани от опозицията и от неправителствени организации. 

Реформата ще влезе в сила на 1 април, след като бъде гласувана от парламента.