Продължителността на живота продължава да намалява в САЩ, показват данните за 2017 г., съпоставени с данни от 2014 г. Причината за повишената смъртност е епидемията от свръхдози наркотици и медикаменти, предаде Франс прес, съобщава БТА.

"За първи път от голямата грипна епидемия през 1918 г. насам има тенденция към намаляване на продължителността на живота в САЩ", отчете Робърт Андерсън, ръководител на отдела за статистически изследвания на смъртността към Националния център за здравни статистики на САЩ.

През 2017 г. продължителността на живота в САЩ е била 76,1 години за мъжете и 81,1 години за жените. Средно за населението тя е била 78,6 години срещу 78,9 години през 2014 г. Това е с три години и половина по-малко в сравнение с Канада, където също има криза със свръхдозите.

"Тези статистики са обезпокояващи и показват, че ние губим прекалено много американци, които умират много често от причини, които могат да бъдат избегнати", казва Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Кризата със свръхдозите започна в началото на 21 век, но се засили през последните четири години. Миналата година около 70 000 американци са починали от свръхдоза наркотици, което е с 10 процента повече в сравнение с 2016 г. През 2017 г. в САЩ са се увеличили и самоубийствата. 

"Ние сме развита страна и продължителността на живота би трябвало да се увеличава, а не да намалява", казва Робърт Андерсън.

Има две категории свръхдози - едната е на неопиоидни наркотици от типа кокаин, метамфетамини и други психостимуланти, а втората е на опиоидните вещества, което включва хероина, морфина и полусинтетичните опиоиди като оксикодона - болкоуспокояващо, предписвано с рецепта, но отклонено на черния пазар с помощта на лаборатории и някои лекари.

В последно време повечето смъртни случаи се дължат на ново поколение опиоидни вещества - синтетичните опиоидни вещества като фентанила, който е десетки пъти по-мощен от хероина и при който грешка в дозата може да бъде фатална. От него почина Принс. Фентанилът беше използван за екзекуцията на осъден на смърт в Небраска през август. 

Кризата със свръхдозите не засяга еднакво всички части на САЩ. По-фермерските щати от централната част на страната са относително пощадени. Кризата е много остра обаче в Нова Англия, където починалите от свръхдоза "са източник" на над една четвърт от органите за присаждане.

Кризата е много остра и в двата щата от бившия индустриален пояс - Охайо и Пенсилвания, и най-вече в много бедната Западна Вирджиния, където има 58 починали от свръхдоза на 100 000 души при средно починали от свръхдоза 22 души на 100 000.