Прокурори влязоха в офиси на Deutsche Bank AG (Дойче банк), включително и централата й във Франкфурт днес, в рамките на разследване за пране на пари, съобщи Bloomberg, като се позова на съобщение на прокуратурата.

Двама банкови служители, на възраст 50 и 46 години, са заподозрените към момента. Групата, която осъществява проверките, включва общо 170 човека, в т.ч. и полицаи.

В имейл изявление Deutsche Bank потвърди, че полицията разследва няколко германски офиса във връзка с документите от Panama Papers (Панама пейпърс) и заявява, че активно сътрудничи на властите.

"Панама пейпърс" е най-мащабното разгласяване на тайни досиета в историята на журналистиката, което извади на бял свят офшорни сметки на политици, престъпници, спортисти и милиардери. Става дума за 11.5 милиона документа на общо 214 000 офшорни фирми, основани от панамската кантора Mossack Fonseca. В рамките на разследването, огласено през 2016 г., работиха над 400 журналисти от 80 държави.

Новината за разследването понижи акциите на Deutsche Bank, които отбелязаха спад с 4.7% на Xetra. 

Deutsche Bank е похарчила повече от 18 милиарда долара за плащане на глоби и уреждане на съдебни спорове от началото на 2008 г., сочат данните на компанията, събрани от Bloomberg News. В Европа само Royal Bank of Scotland е изправена пред по-големи санкции за общо 18.1 милиарда долара, показват изчисленията на агенцията.

Проучване на т. нар. Панамски досиета извади доказателства, че Deutsche Bank е помагала на клиентите си да създадат офшорни сметки, съобщиха прокурори. От обвинението посочват, че проверката не е свързана с ролята на банката като банка-кореспондент за пране на пари на датската Danske Bank. Смята се, че германската банка е обработила около $150 млрд. от общата сума на подозрителните сделки, обвързани с Danske.

Най-голямата датска банка е разследвана, след като стана ясно, че през клона й в Естония са преминали 230 млрд. долара чрез сметки на чужди граждани, включително руснаци. 

"Deutsche Bank действа като кореспондентска банка за Danske Bank в Естония. Нашата роля беше да обработим плащанията за Danske Bank. Ние прекратихме тази връзка през 2015 г., след като идентифицирахме подозрителната дейност от нейните клиенти", заяви говорител на Deutsche.

Съмненията в сегашното разследване са, че германската банка вероятно е помагала на клиентите си да създадат офшорни компании в данъчни убежища. Парите, получени незаконно, вероятно са били прехвърлени на сметки в Deutsche Bank, която не е докладвала за подозренията, че сметките може да са били използвани за изпиране на пари, заявиха прокурорите от Франкфурт.