78-годишният американец Самюъл Литъл, който излежава доживотна присъда за три убийства, призна, че е убил общо 90 души за 35 години. Ако вината му бъде потвърдена, той може да се окаже най-ужасният сериен убиец в цялата американска история, пише Би Би Си.

Информацията за признанията на Литъл идва от ФБР. Той е осъден "само" за убийства на три жени. Признал за останалите, когато бил разпитван по подозрения в още едно убийство. Литъл, който е затворен в Калифорния, се надявал срещу признанията да бъде преместен в друг затвор.

Къде и кого е убил Литъл

Мъжът е действал в цяла Америка, става ясно от самопризнанията му. "Джаксън, Мисисипи - едно, Синсинати, Охайо - едно, Финикс, Аризона - едно, Лас Вегас, Невада - едно...", цитират показанията на убиеца следователите. Досега от ФБР са намерили потвърждение за 34 от 90-те убийства, за които е признал Литъл. По останалите екипът от разследващи продължава да работи и да проверява.

От показанията на екзекутора става ясно, че той помни в детайли жертвите си, както и самите убийства - къде се е намирал, каква кола е карал. Но бърка датите, даже и годините.

Най-често негови жертви са били уязвими жени - наркозависими и проститутки. Това му позволило и дълго да остане ненаказан - телата на жертвите често оставали неразпознати, делата завършвали, без да бъде разкрит извършителят.

Самюъл Литъл в затвора

Начинът на убийствата дори невинаги водел полицейското разследване към подозрения, че става дума за насилствена смърт. Литъл, който се е занимавал с бокс, обикновено нокаутирал жертвите си, а после ги удушавал. Полицията, която не откривала по телата рани от огнестрелни рани и пробождания, отдавала смъртта на жертвите на предозиране с наркотици, нещастен случай или някаква друга естествена причина.

Като доказателства за ролята на престъпника биха могли да послужат следи от ДНК по телата или дрехите на жертвите, но през 70-те и 80-те години на миналия век, когато той започва да убива, ДНК базата не е част от инструментариума на полицията. Дори и след като ДНК анализът навлиза в полицейските разследвания, събирането на материал се затруднява, защото жертвите често са проститутки.

ФБР е успяло да състави списък на 60 жертви, за които разказва убиецът. В него най-ранното му убийство е датирано през 1970-а или 1971 г. Тогава Литъл затрива бяла жена във Флорида. Най-младата му жертва според неговите показания е била на 16 години - това е тийнейджър афроамериканец, когото Литъл убива в Мисисипи през 1984 г. За повечето жертви са известни мястото на смъртта им и възрастта им.

За други Литъл разказва повече подробности. Той си спомня, че през 1984 г. убил в Къвингтън, щата Кентъки, жена, с която се запознал в Кълъмбъс, щата Охайо. Тялото ѝ оставя някъде в северните части на щата. През 1973 г. Литъл - по собствените му признания, се разделил с момиче на име Сара, което работело в ресторант в Ню Орлеанс. Най-много жертви той оставил в Лос Анджелис - между 1985-а и 1996 г. там той убил 15 жени.

Как бил заловен

Литъл никога не е бил изряден гражданин. През 50-те години напуснал училище и избягал от дома си в Охайо. Бил скитник и никога не се задържал дълго на едно място. Първите обвинения към него за малки закононарушения датират от 1956 г. - кражби от магазини, наркотици. Има дълго досие, но най-често полицията просто искала да го изгони от съответното населено място, в което се намирал.

През 2012 г. той бил арестуван в Кентъки и бил екстрадиран в Калифорния по обвинения, свързани с наркотици. Тогава полицията в Лос Анджелис съпоставя ДНК на Литъл с материал, събран от телата на три жени, убити в периода от 1987 до 1989 г. Трите престъпления до този момент оставали неразкрити. И в трите случая жертвите били бити и удушени, макар телата им да били открити на различни места.

През 2014 г. Литъл е осъден на доживотен затвор. За разкриването на другите престъпления от значение се оказва, че полицията на Лос Анджелис се обърнала към базата на ФБР за сексуални престъпления и убийства, известна като ViCAP. От ФБР забелязват, че има и много други неразкрити престъпления, които носят същия почерк. Едно от тях се потвърждава чрез съвпадение на ДНК - жертвата била от Одеса, щата Тексас. В затвора при Литъл, за да го разпита, отива тексаският следовател Джеймс Холънд, специалист по неразкрити убийства. Точно пред него серийният килър прави шокиращите си самопризнания и за останалите престъпления.

След това Литъл е преведен от калифорнийския затвор в тексаски - точно това, към което се е стремял. Здравословното му състояние е лошо, от ФБР смятат, че той скоро ще умре.