Екологичната обстановка в района на езерото Байкал продължава да се влошава, въпреки инвестираните за неговото спасяване 8.4 милиарда рубли - малко над 111.2 милиона евро. 

Руските агенции съобщиха новината, позовавайки се на данните от одит на средствата, извършен от руската Сметна палата. Парите са отпуснати в периода 2015-2018 г., но не са дали необходимия ефект.

Според руската федерална програма за опазване на уникалното езеро за периода 2012-2020 г., в района на Байкал трябва да има четири сметища за боклук. Одитът обаче показа, че "три са поръчани, но не функционират, едно е недовършено". 

Ликвидацията на отрицателните последици от дейността на Байкалския целулозно-хартиен комбинат по тази програма всъщност не е започнала. Според съвместното предприятие 131 милиона рубли - малко над 1.7 милиона евро, са изразходвани за подготовката на проектната документация, която обаче "не може да се използва, защото трябва да се коригира".

След като проучи материалите от проверката, Министерството на природните ресурси създаде ново отделение за наблюдение на ситуацията в района на Байкал, съобщава РИА Новости. Не се съобщава дали ще бъде потърсена отговорност за усвоените милиарди, които не са довели обаче до подобряване на околната среда.

Байкал е най-старото езеро на света, но е и най-дълбокото - достига 1580 м дълбочина, но има падини, където дълбочината е 7 км. То е най-големият природен резервоар на прясна вода в света, който при това притежава собствена биосистема за пречистване. Във водите му живеят над 2600 вида живи организми.

Има много предания и легенди за езерото, с което са свързани и различни природни обекти и явления. Един такъв мит е за остров Олкхон, където се намира скалата Шаманка, в чиято пещера според легендата живее Гутабабай, който някога слязъл от небето. Той се оженил за красива бурятка и от техния съюз произлезли Великите шамани.