Няколко градове и страни буквално наддават, за да домакинстват на вече прословутия финал за "Копа Либертадорес" между "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт", пишат аржентинските медии. 

Двата големи съперника трябваше да излязат в реванш за най-големия клубен трофей на Латинска Америка миналата събота, но заради атакувания с камъни автобус на "Бока" двубоят на два пъти бе отложен. Онзи ден конфедерацията КОНМЕБОЛ реши, че срещата ще се играе на 8 или 9 декември, но извън Буенос Айрес и изобщо Аржентина.

Междувременно и двата клуба чакат решението на дисциплинарната комисия на КОНМЕБОЛ за наказание на "Ривър" - като организатор на реванша. "Бока" настоява съперникът му да бъде дисквалифициран от турнира, така "генуезците" ще получат отличието без футбол. Босът на клуба Данеил Анхелиси дори заяви, че тимът му няма да играе при никакви обстоятелства и ще обжалва пред Арбитражния спортен съд в Лозана, ако решението на КОНМЕБОЛ не го удовлетворява.

Започнаха спекулации къде ще се играе мачът - ако въобще се играе. Покрай най-логичните дестинации в САЩ (Маями, Флорида) и Латинска Америка (Парагвай, Колумбия, Бразилия) на преден план излезе наглед твърде екзотична възможност - Катар.

Според издания като "Ла Насион" и TyC Sports, "на масата" има оферта от домакините на Световното пред 2022 г. на стойност 13 550 000 долара. Тя идва от спонсора на турнира "Катар еъруейз".

Тази сума покрива следното: разноските на двата отбора за път, компенсация за "Ривър", който губи от нереализиран приход от билети, компенсация за "Бока", награден фонд за първия и втория в турнира. В последното "перо" са предвидени средства, които се прибавят към заделените от южноамериканската конфедерация 9 милиона. 

Така шампионът ще прибере немислимите за този турнир 11,900 000 млн., а подгласникът - 5 350 000.

С всичко това Катар ще иска да покаже в аванс, че може да е добър домакин, пък макар и на един голям мач като начало. И да елиминира най-големия проблем - Доха е на 13 300 км от Буенос Айрес. И той си остава проблем за хиляди запалянковци, които не могат да си позволят да пътуват.

Така шансовете на изредените по-горе страни от Южна Америка остават високи. Фаворити са Меделин и Маями, като техните "оферти" не се разкриват.

Междувременно TyC Sports пише, че президентът на Аржентина Маурисио Макри ще се срещне с президента на ФИФА Джани Инфантино и ще опита да го убеди да окаже натиск мачът да се играе на стадиона на "Ривър Плейт" - "Монументал".

Това ще стане по време на срещата на Г-20, на която Макри е домакин. Инфантино също щял да се завърне в Буенос Айрес за сбирката. Той беше на трибуните миналата събота, когато срещата не започна и опитваше да убеди "Бока" да излезе на терена.

Макри беше президент на "Бока Хуниорс", но скандалът се отрази зле и на него. Мнозина в родината му припомнят, че въпреки обещанията той не е могъл да се справи с футболното хулиганство, зад което стои аржентинската мафия. И всичко ескалира за може би най-големия мач в историята на турнира, тъй като "милионерите" и "генуезците" за първи път са на финал.