Омбудсманът Мая Манолова е пратила екип да провери отново условията, в които живеят задържаните в столичния специализиран арест. След което изпрати препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева (Главните дирекции "Охрана" и Г"Изпълнение на наказанията" са към МП, б.р.). Проверката е била след жалба на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

"След сигнал до омбудсмана Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова екип на Националния превантивен механизъм (б.р. дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода) направи четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест", се казва в съобщение от службата на омбудсмана.

Проверката е установила, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух е основателна.

Екипът на НПМ на място е установил влажни стени и мокри петна след течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липса на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

Манолова е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър.

И още:

„Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло (по данните, станали известни от делото на Иванчева и Петрова, става въпрос за "параван" - преграда, висока едва метър и нещо, б.р.). С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато.

Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения.

Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва Манолова.

Иванчева и Петрова не са на свобода от 7 месеца и половина. Засега всички техни опити да бъдат пуснати с по-лека мярка се провалят.

Преди дни служба "Изпълнение на наказанията" – София, която управлява арестите в столицата, обяви, че всичко с нейните помещения е наред.

Става дума за арестите на бул. "Г.М. Димитров" № 42 и на ул. "М-р Г.Векилски" № 2.

"Те са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство", обяви службата и декларира, че спалните помещения са еднотипни като изграждане и оборудване.