"Патриотът" Валери Симеонов предложи от парламентарната трибуна насърчителните 20 400 лева  на соцдепутатка, ако роди три деца. Това се случи по време на днешните дебати при второ четене на бюджета за догодина - по повод предложението на БСП за семейни помощи за второ или трето дете в размер на 6400 лева.

"Лично аз поемам сериозен ангажимент - 20 400 лева аз ще ви ги дам за три поредни раждания. Дайте да видя колко време ще ви отнеме", заяви Симеонов на депутата от БСП Виолета Желева (макар че 3 х 6400 всъщност са 19 200 лв., б.р.)

"Предложенията на БСП за помощите насаждат погрешно становище в обществото, че с материално стимулиране можем да оправим демографията. Върху демографските процеси влияят доста сложни фактори. Може да се обърнете към вашата колежка Дора Янкова“, заяви Симеонов.

"Желева е млада. Нека да попита майка си и баща си, техните баби и дядовци по колко деца са имали и какви материални стимули са получавали“, каза Симеонов. 

Помощите са първата стъпка за решаване на демографските проблеми, каза Виолета Желева в отговор на "Патриота".

"Ще се съглася с две от нещата. Първо, че съм млада. Да, така е и второ - че тази наша мярка не е единствена и че само чрез нея няма да се реши демографския проблем", каза Желева на Валери Симеонов.

"Друго от казаното от вас няма да коментирам. Мисля, че е излишно. Хората извън този парламент са чували вашите изявления, затова няма да ги коментирам", посочи Желева във връзка със съветите на Симеонов да чете повече и да се съветва с колегата си Дора Янкова.

След Желева колегата й от левицата Георги Свиленски заяви, че Симеонов не може да изкара и седмица, без да направи някое скандално изказване.

"Г-н Свиленски, ако всичко ми беше пари в главата, нямаше да съм тук. Оставил съм си бизнеса, оставил съм си фирмите, за да дойда тук, за да се опитам да направя нещо. Само че това за пари, власт и постове, го чувам за втори път на трибуната от представител на вашата партия.

Предното такова изказване не съм го забравил. Беше пак по повод на някаква дискусия, беше от председателя на вашата парламентарна група. Грозно, гадно, ние не мислим като вас. Направете си справка със самия себе си кое за вас е важно", заяви още Симеонов.