Регионална гордост залива жителите на Ботевград след избора на Марияна Николова за вицепремиер в третия кабинет на Бойко Борисов. Местният седмичник "Ботевградски вести" излезе със заглавие на първа страница: "Ботевградчанка е вицепремиер на държавата". И уточнява, че Николова е вторият ботевградчанин след Петко Данчев, заемал толкова висок държавен пост. 

Преди да се издигне на този висок държавен пост Марияна Николова беше началник на кабинета на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Тя не е член на НФСБ, има юридическо образование, а през годините е заемала различни експертни длъжности в държавната администрация.

Нейният съгражданин Петко Данчев също има шеметна политическа кариера. Той е роден в родния град на Тодор Живков - Правец. Още на 25 години става член на БКП, след пет години вече е шеф на Химическия комбинат в Ботевград, а след това и председател на Обединение “Биотехника” в Пловдив, написа преди време в. "168 часа".

На 37 години той е кандидат за член на ЦК на БКП и две години по-късно влиза в Политбюро. Още от 1987 г. Данчев е председател и на асоциация “Биотехническа и химическа промишленост”, а на 4 юли 1989 г. Живков го прави свой заместник в ЦК на БКП. Това се смятало за изключително политическо постижение.