Финалният реванш за "Копа Либертадорес" между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" ще се играе на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид на 9 декември, реши южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ.

Това е на около 10 000 км от Буенос Айрес - градът на вечните аржентински съперници, противопоставянето между които е известно във футбола като Суперкласико и е считано за най-лютото, датира вече от 105 години.

Първият мач завърши 2:2, а реваншът трябваше да е миналата събота на стадиона на "Ривър" - "Монументал". На път за съоръжението обаче автобусът на гостите беше изпочупен, а футболисти на "Бока" пострадаха от стъклата и употребения от полицията сълзотворен газ. Така двубоят бе отложен, а това се случи и в неделя, когато КОНМЕБОЛ уважи молбата на "генуезците", подкрепена и от "милионерите".

По-рано тази седмица конфедерацията реши, че рискът мачът да се играе в Буенос Айрес или въобще в Аржентина, е неоправдан и го "извади" от пределите на страната.

Появиха се интересни възможни дестинации, като Доха, Маями, Меделин, Асунсион... Първата се считаше за най-солидна, тъй като Катар, поне според пресата в Аржентина, бил готов да извади 13,5 милиона долара, за да приеме финала, като в тези пари влизат компенсация за двата тима, поети разноски за път и престой и огромна добавка към наградния фонд.

Въпреки това КОНМЕБОЛ, с посредничеството на ФИФА, избра Мадрид и стадиона на "Реал". Пътят до испанската столица е по-евтин, пък и в страната живеят около 350 хиляди аржентинци, близо една-трета от които са в Мадрид.

Така градът се оказва най-приемливия вариант. На Иберийския полуостров и двата гранда имат организирани фенклубове, а някои от онези, които ще пътуват от Аржентина, могат да отседнат при близки.

За "Бернабеу" потвърди и в. "Марка", репортери на който са забелязали представители на КОНМЕБОЛ, пристигнали в Мадрид за преговори още в четвъртък сутринта. Те са се срещнали с боса на "Реал" Флорентино Перес и са се заели с организационни дела. Най-важни са мерките за сигурност, но се счита, че за десет дни всичко ще е готово за сблъсъка, още повече градът и "Сантяго Бернабеу" неведнъж са приемали големи мачове.

Рано тази сутрин стана известно и наказанието на "Ривър Плейт", срещу който "Бока Хуниорс" подаде жалба като организатор на реванша. "Милионерите" са глобени с 400 000 долара и ще играят два мача без публика в турнирите на Южна Америка следващия сезон. Парите ще бъдат ударжани от премията им от "Копа Либертадорес" в настоящия.

По-рано "Бока" обяви, че не иска да играе в реванша и че ще се обърне към Спортния арбитражен съд в Лозана, ако решението на дисциплинарната комисия на КОНМЕБОЛ не го удовлетворява. А желанието бе то да е дисквалификация на "Ривър Плейт" и служебно провъзгласяване на "Хуниорс" за шампион.

Според аржентинската преса обаче мач на "Бернабеу" ще има, "генуезците" ще се съобразят със санкцията и ще излязат в реванша.