Сто депутати от консерваторите осъдиха сделката на Тереза Мей, докато стратегията й за „обиколка на Обединеното кралство“ е под въпрос, пише "Телеграф".

Броят на торите в британския парламент, които се изказаха срещу сделката за "Брекзит" на премиера Тереза Мей достигна сто. Критиците й смятат, че двуседмичната чаровна офанзива се проваля.

В четвъртък стотният депутат, който обяви, че ще гласува срещу плана на Мей, е Матю Офорд, депутат от Хендън. Той се аргументира, че тази сделка ще остави Обединеното кралство „привързано“ към ЕС и излага Съюза на риск. Офорд обяви решението си в момент, когато Джо Джонсън, бивш министър, който напусна в знак на протест, заяви, че консерваторите ще се изправят пред всеобщо поражение на следващите избори, точно както вече се случи през 1997 година, ако продължат да се занимават със сделката на Мей за напускане на Евросъюза. 

Европейските лидери са готови да предложат на Обединеното кралство тримесечно удължаване на действието на Член 50, за да предотвратят парламентарната безизходица, която би довела до "Брекзит" без сделка, пише днешният "Таймс". След дискусиите, проведени в европейските столици, ЕС се е съгласил да продължи членството на Великобритания с три месеца, до юли, за да й даде време или да организира втори референдум, или да приеме норвежкия модел за мек "Брекзит".

От Евросъюза обаче са заявили ясно, че той е готов на подобна стъпка, само след като британският парламент постигне яснота в крайна сметка какво бъдеще иска за отношенията между двете страни, пише "Фокус". Жестът е част от реакцията на засилващите се страхове в Брюксел, че ако сделката, която Тереза Мей предлага, бъде отхвърлена от депутатите, ще последва хаос, който би могъл да увеличи неприятните шансове за Брекзит без сделка.