"Прокуратурата няма правомощия да посяга на съдилищата по никакъв повод. Тя има само едни порцесуални права да пуска протести и - дотук."

Така адвокатът на Десислава Иванчева - Марин Марковски кометнтира пред бТВ вчерашния безпрецендентен опит на 4-ма прокурори от специализираната прокуратура да наредят на Апелативния спецсъд да саботира и да не дава информация по наредена проверка от Върховния касационен съд (ВКС). Защитникът все пак отбеляза, че "прокуратурата" е общо говорене, а имало и много достойни хора в червени тоги.

"По това дело прокуратурата с тези изявления показа, че е силно пристрастна. Ние сега ще направим отвод на тези прокурори, които влизат в залата, защото те не могат да отправят послания до ръководството на Върховния касационен съд", обяви следващия си ход Марковски.

Той коментира и разпространените от администрацията на омбудсмана Мая Манолова снимки на ужасните условия в килията на Иванчева (каквито всъщност са във всички арести, според изявление на шефа на арестите, б.р.). Според адвоката "това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи".

"Тук не става въпрос само за хигиена, става въпрос за измъчване и обида”, посочи Марковски по повод това, че тоалетната представлява преграда, висока метър и нещо и така си на два метра от съседния арестант.

Той изтъкна три събития - освен споменатото състояние на килията, държането часове наред права пред Спортната палата показно при ареста и последвалото оковаване във вериги на краката, на каквото "внимание" не се "радват" дори серийни убийци.

"Министерството (на правосъдието) въз основа на една инструкция разрешава да се слагат такива пранги - както са ги карали за Диарбекир. Обаче тази инструкция е незаконна - те след това я отмениха", припомни адвокатът.

"Тази жена е рухнала и физически, и психически", каза още защитникът, като цитира една от трите й експертизи: че тя е на границата на психологическата смърт.

Марковски напомни,че в Конституцията е записано, че държавата гарантира живота, здравето и свободата:

"Тук се посяга на двете предпоставки - на живота и здравето."

Той отговори и на въпрос на водещия Антон Хекимян дали Иванчева ще съди България (всъщност такава жалба вече е напът към Страсбург от пражкия офис на адвокат Ирен Савова, б.р.)

"Аз бих посъветвал да съди България. Сега, тя парите може да ги даде за градинки! Защото тя и от всичките бизнесмени е искала градинки - тя пари не е искала, това се доказа. Следователно, ако ги осъди, може да ги даде за градинки и пак да я изберат за кметица. Защото сега много нагъсто застроиха набързо", саркастично отбеляза адвокатът.

Преди дни стана ясно, че "Ваклин груп" е получила окончателно разрешенията за два нови обекта в жк "Младост", които обекти са в дъното на сигнала срещу Иванчева.