Корнелия Нинова е начело на разединена партия, но не само не прави нищо да я обедини, а и разделението продължава. Така Румен Овчаров описа състоянието на левицата пред бТВ тази сутрин. Той припомни как по време на един от пленумите на БСП е дал пример със сагата "Междузвездни войни". А именно: оглавяването на БСП от Нинова е било "Нова надежда", победата на президентските избори - "Силата се пробужда", а парламентарните избори 2017 г. е трябвало да бъде "Завръщането на джедаите". Вместо това обаче е прожектиран епизодът "Отмъщението на ситите". 

По думите на Овчаров Корнелия Нинова е "от добрите", но не е ясно защо си мисли, че продължавайки да разделя партията и да се занимава с гонения на "врага с партиен билет", партията й може да стане по-силна. Последният случай на разделение, който беше посочен, бе сагата с главния редактор на партийния вестник "Дума" Йордан Мичев.

"Връщането на БСП на власт минава през три консолидации - на партията, на левицата и на всички недоволни от ГЕРБ", заяви Овчаров и намекна, че в подобна консолидация вижда и обединение с напуснали редиците на БСП политици и формациите им - например Татяна Дончева и "Движение 21", Румен Петков и бившия президент Георги Първанов с АБВ и т.н. 

Това не е първият случай, в който Овчаров критикува Нинова, въпреки че при избора й начело на БСП именно той беше сред най-убедените й поддръжници.  21").

Държавата не знае какво да прави с "Белене"

Проектът за АЕЦ „Белене” не трябва да започва отново, но може да се стигне до нова процедура по икономическата страна, а това може да отблъсне инвеститорите, каза още Овчаров по повод отговора на Европейската комисия до евродепутата Светослав Малинов (Демократична България). Във въпросния отговор се казва, че проектът за втора атомна централа може да се смята на нов при възобновяването му и трябва да премине през нови оценки за съвместимост в европейските правила. 

По думите на Овчаров обаче проблемът с "Белене" е другаде:

„В крайна сметка това е основният проблем на проекта „Белене“ – доверието. И сега, когато четем новата процедура, която са ни предложили в Народното събрание (за избор на стратегически инвеститор - б.р.), аз поне си мисля, че тази процедура не създава основания за кой знае какво възвръщане на доверието“, каза Овчаров.

Това, което пречи на проекта, е, че българската държава не знае какво прави с този проект и че веднъж на десет години се променя позицията по него – веднъж го строим, след десет години не го строим, след това започваме пак да го строим. А това обърква инвеститорите, обясни още бившият министър на енергетиката. 

„Когато на първата част на процедурата си написал, че цената трябва да бъде 10 милиарда, не повече от 10 милиарда евро, а по-нататък в осмия етап си написал, че тя трябва да бъде 9 милиарда, не повече от 9 милиарда, очевидно, че тука някой е гледал в тавана и е писал цени“, добави Овчаров. 

По негово мнение е трябвало да назначат един консултант, който да се занимава с цялата процедура.

Овчаров отбеляза, че минаването на „Турски поток” през България е в наша полза, но не трябва да прибързваме с развалянето на сегашните договори. В момента Народното събрание обсъжда промени в енергийната стратегия на България зо 2020 г.