Китай спря работата на професор, който твърди, че е създал първите бебета в света с корекция в генетичния код, за да разследват случая.

Проф. Хъ Цзянкуей предизвика бурни реакции по целия свят, когато обяви на научна конференция, че променил гените на момичета близнаци, за да избегне опасността от заболяване с ХИВ. Твърденията му още не са доказани, но ако се окажат верни, това означава, че той е нарушил основни морални правила за генното редактиране при хора, пише Би Би Си.

От Южния университет за наука и технологии в Шънджън, където работи Цзянкуей, съобщават, че не са запознати с експеримента на учения. От там твърдят, че той е в неплатен отпуск от февруари и ще направят собствено разследване по случая.

В четвъртък китайското научно министерство публикува изявление, с което „настояват съответните организации да преустановят научните дейности на съответния персонал“. Националната здравна комисия потвърди, че работата на професора „сериозно нарушава законите и етичните стандарти на Китай“ и също ще разследва твърденията му.

Какво твърди ученият?

Цзянкуей обяви, че е променил ДНК на ембриони – близначките Лулу и Нана – за да предотврати вероятността да се заразят с ХИВ. Според него, момичетата „са родени нормални и здрави“ и трябва да се наблюдават в следващите 18 години. Финансирал е сам проекта си и казва, че университетът му не знае за него.

Още осем двойки (от ХИВ позитивен баща и ХИВ отрицателна майка) са се записали като доброволци в експеримента на учения, съобщи самият той. Едно от семействата се отказва, но „друга потенциална бременност“ с генномодифициран ембрион е в ранните си фази.

Цзянкуей твърди, че резултатите от изследванията му са предадени на научно списание, но отказва да назове кое. Спестява и други детайли, например имената на „някои експерти“, дали отзив за работата му по проекта.

Защо работата му предизвиква противоречия?

Използваният от него инструмент за генно редактиране, „Crispr“, е открит за пръв път през 2012 г. Работи с помощта на т. нар. „молекулярни ножици“, за да се промени определена нишка от веригата на ДНК, като бъде изрязана и заменена с друга или като бъде завъртяна.

Смята се, че чрез редактирането на гени може да се избегнат наследствените болести, като се отстрани или промени предразполагащия ген още в ембрионната фаза от развитието на човека. Експертите обаче се тревожат, че намесата в ДНК на ембрион не само може да увреди самия ембрион, но и да се отрази негативно на бъдещите поколения, наследяващи го със същите погрешни изменения в генетичния код.

Хиляди учени в Китай и по света осъдиха остро твърденията на професора. „Чудовищен експеримент“ нарича начинанието на Цзянкуей проф. Джулиан Савулеску, етичен експерт в Оксфордския университет.

„Самото генно редактиране е експериментално и все още се свързва с нежелани мутации, способни да предизвикат генетични проблеми в ранна фаза на живота, а и по-нататък, включително развитието на ракови клетки – казва Савулеску пред Би Би Си. – Този експеримент излага нормални здрави деца на рисковете от генното редактиране, без да има належаща нужда.“

В много държави законите забраняват използването на генно редактиране на ембриони. Експерименти могат да се правят над инвитро ембриони, но веднага след приключването на работата те следва да бъдат унищожени. В Китай, например, това се случва до 14 дни след експеримента.

"Площад Славейков"