Канадската писателка Маргарет Атууд обяви, че работи по продължение на дистопичния си бестселър роман „Историята на прислужницата“ (The Handmaid's Tale), озаглавено „The Testaments“ („Заветите“). Книгата трябва да излезе през септември 2019 г., съобщава „Гардиън“.

„Скъпи читатели, всичко, което някога сте ме питали за Гилеад и нейната политика, е вдъхновението за тази книга – пише Атууд в прессъобщение. – Е, почти всичко! Другото вдъхновение е светът, в който живеем.“

„Историята на прислужницата“ излиза през 1985 г. и разказва за жена, която трудно оцелява в бъдеща антиутопична Америка, наречена Гилеад. Жените там нямат права, не могат да четат или пишат и са използвани от господстващи семейства единствено за разплод. Учат ги да бъдат покорни, а когато родят бебе в семейството, където са причислени, сменят къщата. И така, докато репродуктивната им система откаже.

На английски са продадени над 8 млн. копия от романа. Антиутопията набра още популярност, когато през 2017 г. „Хулу“ решиха да я екранизират за малкия екран с Елизабет Мос в главната роля на Офред.

Действието на „Заветите“ ще се развива 15 години след последната глава в „Историята на прислужницата“ и ще бъде разказ на три женски персонажа. Няма да има общо със сюжета на телевизионния сериал, чийто втори сезон се разви без да следва книгата на Атууд.

„Като общество, ние никога не сме се нуждаели повече от Маргарет Атууд –казва Беки Харди, зам.-директор на издателството „Chatto & Windus“. – Моментът, в който вратата на вана се затваря за бъдещето на Офред в края на „Историята на прислужницата“, е един от най-добрите завършеци в литературата. Нямам търпение да разбера какво става в Гилеад на Атууд – и какво казва властта за нашето собствено време.“

След успеха на телевизионната адпатация, отличителната червена роба и бяло боне на прислужниците от сериала се превърнаха в символ на женското потисничество – демонстрантки ги използват в Ирландия, Аржентина и САЩ. Група жени, облечени така, чакаха със сведени глави да започне изслушването на обвинения в сексуален тормоз Брет Кавано, кандидатстващ през септември за позицията върховен съдия на Америка.

През 2017 г. Атууд 16 седмици бе в списъка с бестселъри на „Сънди таймс“, а британските книжари отчитат 670% покачване в продажбите на книгата след излизането на сериала. Писателката и преди е намеквала за продължение, най-ясно това стана в аудиокнига на романа. В края на епилога тя бе добавила секция „Въпроси и отговори“, където професорът от повествованието казва:

„Надявам се, че в близко бъдеще ще мога да Ви представя резултати от допълнителните си изследвания на Гилеад.“

Помолена от канадския сайт „Loop“ да каже още след това изречение, тя отговаря уклончиво:

„Консултирам се с професора, но той е много потаен за това. Очевидно не иска да дава обещания, преди да е завършила проверката на откритията му.“

"Площад Славейков"