"Ако не се стигне до решение на енергийното министерство и управлението на ТЕЦ „Марица-изток” да се минимизират всички разходи в ТЕЦ-овете, включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови, чисти енергии, този процес ще продължи дълго и ще стигне до повишаване на цената на електроенергията."

Това каза Рамадан Аталай от ДПС по Нова тв по повод на протестите на миньорите и енергетиците от мини „Марица-изток”. Има риск отрасълът да бъде засегнат от евентуалното въвеждане от ЕС на по-ниски нива на вредни емисии от индустрията. Протести имаше вчера в София, ден по-рано и в Раднево.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред протестиращите в Раднево, че централата ще продължи да работи, че няма да има съкращения на работници и че държавата работи замърсяващата централа да продължи да действа въпреки рестрикциите на Европейския съюз. Същия ден Европейската комисия представи стратегия за Европа, с чиято помощ до 2050 г. тя ще се превърне в първата в света голяма икономика, която е неутрална към климата.

Тя предвижда до 2050 година ЕС да произвежда толкова парникови газове, колкото и поглъща, т.е. да бъде "климатично неутрален”. Сегашните цели на ЕС са до 2030 година да намали с 40 на сто въглеродните си емисии в сравнение с 1990 година, а до средата на века да ги намали с 80 на сто спрямо 1990 година. Те включват междинна цел за 60-процентно намаление на емисиите до 2040 година. Това обаче не е достатъчно, за да бъдат изпълнени ангажиментите на Европа по Парижкото споразумение за климата от 2015 година. Неговата цел е светът да спре глобалното затопляне под 2 градуса Целзий, за предпочитане до 1,5 градуса. За да бъде реализирана, ЕС трябва за същия период да постигне нулеви нетни емисии, което изисква допълнителни усилия. Те ще се изразят в увеличаване на инвестициите в сектора от 2 на сто от БВП днес на 2,9 на сто от БВП или €290 милиарда годишно.

Според Рамадан Аталай протестите няма да доведат до решение на проблема с въглеродните емисии.

„Дългосрочно не може да се реши проблемът с квотите за въглеродни емисии с протести. За да се реши дългосрочно, трябваше досега правителството да е направило една програма по какъв начин ще се борим с емисиите в България. Проектите, които бяха направени във връзка тецовете да стигнат 96% чистота на въздуха, явно изискват още средства. А”, каза той.

За един мегават електроенергия нашите ТЕЦ-ове произвеждат тон и 400 кг емисии, направи сметка Аталай. По думите му само преди три месеца те стрували 8 евро, а сега вече - 285 евро за тон, т.е. за тон и 400 кг това ще са 32-33 евро от цената на електроенергията, която плащаме само за врединте емисии, продължи той.

"Ако искаме да изчистим още повече въздуха, ако не ни дадат дерогацията, това означава още милиарди инвестиции в тези тецове", направи извод депутатът от ДПС. Според него ако не се вземе решение за въвеждане на нови мощности с нова, чиста енергия, неминуемо щяло да се стигне до повишаване на цената на тока.

Защо Доган инвестира в ТЕЦ-ове?

На въпрос на водещия Виктор Николаев защо тогава почетният председател на ДПС Ахмед Доган, след като технологията на ТЕЦ-овете е стара, инвестира в ТЕЦ "Варна".

През септември стана ясно, че Доган вече е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна". До този момент централата бе собственост на децата на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов - Станислав и Ивелина Папазови. Самият бивш министър е управител на фирмата, купила ТЕЦ-а, който не работи от години и бе продаден от ЧЕЗ през миналата година.

Покупката на ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган осигурява доживотен милионерски стандарт на него и фамилията му, отбелязоха тогава специалисти. ТЕЦ "Варна" е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуоствров, както и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България. 

Най-важното за нея обаче е, че тя осигурява три блока за студен резерв, което е над 60% от резерва за българската енергийна система. Това означава, че ако възникнат кризисни ситуации - например криза с газа, стачки на миньори и др., три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ "Варна" ще се включат в случай на недостиг на електроенергия. Активирането на студения резерв става до 5 часа след като е разпоредил Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Но именно държавният ЕСО определя колко да е студеният резерв и пуска търгове. През март т. г. ЕСО увеличи студения резерв въпреки коментарите на предприемачи, че това не е необходимо. Така държавата ще плаща повече за енергийни мощности, които не работят, но са на стенд бай в случай на необходимост.

ЕСО поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за "студен резерв" за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Мотивите на оператора бяха, че това се прави в името на надеждността на електроснабдяването и сигурността на електроенергийната система.

Рамадан Аталай предпочете да отговори заобиколно на въпроса:

"Г-н Доган може да инвестира и в много нови, иновативни технологии. Няма кой да инвестира в стари технологии", каза той. И реши да прехвърли темата към по-общия въпрос за бюджета, който се прави да се нахранят държавните служители, а да не са въвеждат нови технологии.

След което обяви, че разбира от енергетика, но не и от инвестиции.

И накрая на настояването на водещия обяви:

"Доколкото разбирам от инвестиции и от военна музика би трябвало да знаете, че ТЕЦ "Варна" - трите блока влязоха на производство на газ, емисиите, които отделят са трикратно по-малко".

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон

След което обясни и че "студеният резерв вече е задействан за зимния сезон". 

"Ние трябва да имаме 20% студен резерв от крайното потребление на електроенергията. По тази сметка ние в момента трябва да имаме около 2000 мегавата студен резерв, имайки предвид това, което се ползва, или минимум 1400, точно толкова, колкото ако изключим най-голямата мощност", добави той.

 
Във връзка със задълбочаващото се напрежение между Русия и Украйна в Азовско море и възможността това да се отрази на газовите доставки, Аталай каза: "Да не дойдем изведнъж на ситуацията от 2009 г."

Според Аталай е необходима нова енергия в управлението, за да се промени ситуацията в държавата. "Само включването на нова енергия на управлението на тази държава, може да измъкне страната от тази ситуация. Аз не виждам някой, който да не иска избори. Ако продължаваме да се правим, че нищо не се случва в страната, да не чуваме тези, които излизат на улицата, да не виждаме, че хората отиват с наведени глави на работа, да не виждаме, че институциите не работят, да не виждаме, че определена част от бюрократите са мутирали – всичко това създава тази ситуацията за новата енергия, ако искате с предсрочни избори. Аз не виждам това правителство, този министър-председател да може да даде тази енергия, която  е необходима за държавата", каза Рамадан Аталай.